avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am voie sa-mi vizitez mama la casa unde are uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am voie sa-mi vizitez mama la casa unde are uzufruct viager?

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu niste informatii.
Dupa decesul tatalui meu in 2003, fratele meu a devenit proprietarul casei de la tara, iar mama mea are uzufruct viager. De atunci pana in prezent, fratele meu a facut mai multe investitii acolo : baza a ramas casa contruita de tatal meu, dar fratele meu a extins contructia (acum are mai multe camere, baie, mansarda, etc). Mama mea locuieste acolo mai mult de jumatate din an si participa financiar la intretinerea casei si participa si prin munca fizica la contructia/reparatia casei.. Din 2003 pana in acest an eu nu am mai fost deloc la tara, insa in acest an am mers pentru cateva zile la mama mea. Fratele meu (care lucreaza acum in stainatate) ne-a transmis ca sotul meu nu are ce cauta in casa lui si a "ordonat" sa plece urgent din casa lui..

Intrebare: in situatia prezentata mai sus, am voie (eu, sotul meu si fiica noastra) sa o vizitam pe mama mea? Daca da, avem voie sa stam cateva zile la ea, in casa in care are uzufruct viager?
Fratele meu (proprietarul casei) poate sa ne interzica (in special sotului meu) sa intram in acea casa?
Mentionez ca mama mea locuieste intr-o camera care face parte din casa veche, iar noi am fi dormit in acea camera, nu in cele contruite de fratele meu.. Din nefericire, de cativa ani nu mai pot comunica deloc cu fratele meu, ca urmare a unei discutii total aiurea dintre el si sotul meu.. Anul acesta, ca umare a insistentelor mamei mele, am lasat-o pe fiica mea 3 saptamani la casa de la tara, iar in momentul in care am mers dupa ea, intentionand sa mai ramanem cateva zile ne-am trezit cu acel sms de "urgenta evacuare" de la fratele meu.. Nu ma asteptam la asa ceva, si m-am conformat, deoarece nu stiu care sunt drepturile mamei mele.. are dreptul sa primeasca vizita mea? Are dreptul sa ne "cazeze" cateva zile pe an?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:23, 5 August 2010
mama dvs are dreptul legal sa va primeasca in spatiul dansei.
Mama dvs are dreptul sa primesca pe cine vrea ea in spatiul asupra caruia are drept de uzufruct.
uzufruct = usus + fructus, adica dreptul de a se folosi de bun si de a-i culege fructele (acestea pot fi chirii).
Fara vointa mamei (titularul dreptului de uzufruct) nici macar fratele dvs. nu ar putea sa locuiasca acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct viager dacă uzufructuarul nu-și poate exprima acordul? Margo72 Margo72 Buna ziua! Eu si sora mea detinem un apartament obtinut prin vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager (dar doar pe 2 dintre cele 4 camere ale imobilului) ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate sub incidenta clauzei de uzufruct viager pana la partaj lawyer13 lawyer13 buna sunt coproprietar al unui imobil impreuna cu fosta sotie in proportie de 50%,imobil care nu s a partajat din motive legate de costuri ce vin odata cu ... (vezi toată discuția)