Bunicul meu a cumparat de la X un imobil cu teren in 1977. Au facut un proces verbal scris de mana unde se mentioneaza suma platita (nu avem nici o chitanta). La scurt timp au murit si bunicul meu si X. In casa locuiesc de atunci tatal meu si bunica mea.
Inteleg ca dupa atatia ani s-ar putea cere in instanta dreptul de uzucapiune, dand in judecata un mostenitor de-al lui X. Acest drept il merita tatal meu pentru ca el a platit in toti acest ani taxele si impozitele la primarie, toate facturile, a intretinut casa, etc
Problema este ca bunica mea apare ca titular la primarie, iar toate taxele si impozitele au fost platite de catre el, pe numele ei. Facturile vin pe numele ei pentru ca este titular in majoritatea contractelor: Electrica, gaze, etc
Pe noi ne-ar interesa ca tatal meu sa o inlocuiasa si sa devina titular in toate aceste acte. Este posibil? Si daca da, ce anume trebuie facut?
Ea este destul de in varsta, iar tatal meu mai are 3 frati si nu vrem ca dupa decesul ei sa avem probleme.
Va rog mult sa ma indrumati ca sa putem solutiona problema! Va multumesc mult!
Daca aveti un inscris (procesul verbal) puteti face cerere catre instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de titlu de proprietate.
Uzucapiunea de 10-20 ani nu se admite in speta pt ca exista un titlu care provine de la un proprietar ( trebuie sa provina de la un non-proprietar), e posibila cea de 30 de ani. Dar la fel, se adreseaza cererea instantei, nu dati in judecata mostenitorii lui x, pt ca aveti posesie utila ( de fapt veti invoca jonctiunea posesiilor - a bunicului+tatal sau bunica).
Aveti aceste 2 variante.
Mergeti la primarie si cereti emiterea Ordinului Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991, eventual coroborat cu art. 36 din aceeasi lege, dupa caz!!! Salvati timp si bani, actiunea in constatarea uzucapiunii se taxeaza 3% din valoarea imobilului:)
Dosarul care il depuneti la primarie va contine:
- cerere;
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 (de la primarie) - OP se poate emite pe numele cui figureaza cu imobilul si curtea in cele doua registre;
- istoric de rol fiscal;
- acte stare civila;
- schita cadastrala a casei si terenului, efectuata de un expert topo autorizat;
- declaratie de la vecini, cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din registre.
OP reprezinta constatarea dreptului de proprietate pe cale administrativa, in baza acestui document putandu-se face cadastru, intabulare, etc.
Succes!
Tot nu m-am lamurit..:">... Tatal meu dupa ce ar parcurge etapele uneia dintre aceste metode, ar putea deveni el unicul proprietar? Sau vor fi impreuna (el si bunica) urmand scoaterea din indivizune? Sau numai bunica...urmand sa ii cedeze lui?
Ma intereseaza f mult acest aspect. Repet, interesul principal este acela de a deveni tatal meu unicul proprietar pt ca mai are 3 frati si nu doreste ca dupa decesul bunicii sa intre in conflict cu ei.
Lamuriti-ma va rog si in acest sens! Va multumesc!
Simonna B.
Depinde si in ce zona sunteti a tarii... eu nu vad sanse sa ramana numai tatal, sa-i sariti din schema pe frati, dar depinde de mostenire, daca s-a facut, daca s-a acceptat... Oricum, ramane bunica, e clar!
Trebuie vazute actele ca sa se poata da o solutie reala, concreta, pe speta; sa se vada cine a stapanit, etc. Cereti o consultatie sa va faceti o idee (de fapt, tatal).
Daca alegeti varianta Ordinului Prefectului, iar bunica a figurat in acele registre despre care am vorbit eu mai sus, este posibil (asta doar primaria v-o poate spune) ca OP sa iasa pe numele bunicii care, dupa intabularea dreptului de proprietate, poate face un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu tatal dvs.
Cum se face un rol
aiurelu36
Tatal meu a decedat anul trecut,pentru a face succesiunea ,notarul mi-a cerut mai multe documente de la primarie, logic am fost la primarie si am solicitat ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren
wolfyman
Buna ziua.
Tata a mostenit un teren (cu o casa batraneasca) de la mama lui iar mama lui il mostenise de la mama ei. Actul de mostenire vechi al bunicii spune ... (vezi toată discuția)