avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata RADET

Exista vreo lege/hotarare care precizeaza in ce mod se platesc facturile de utilitati intr-un bloc mixt in care exista apartamente cu destinatie de locuinta ale proprietarilor si apartamente in care functioneaza firme? Plata facturilor se face in acelasi cuantum indiferent daca este spatiu de locuit sau spatiul in care functioneaza firme? Mentionez ca nu exista racorduri separate pentru apartamente spatiu de locuit si cele pentru firme.
va multumesc anticipat
Natasa Dumitran
Cel mai recent răspuns: daniel.costache , utilizator 14:02, 9 Februarie 2011
Daca va referiti la consumul de apa, in cazul unui consum contorizat, fiecare apartament isi achita propriul consum plus o cota din "pierderi" conform cu hotararea asociatiei. Daca acest consum nu este contorizat cheltuiala aceasta se imparte in functie de numarul persoanelor din apartament, declarate la administratie.

Daca va referiti la caldura, in cazul unui consum contorizat, acesta se calculeaza pe baza indecsilor de la repartitoare de catre o firma specializata si se pune pe liste conform cu acest tabel. Daca consumul nu este contorizat se calculeaza conform cu cota-parte indiviza a acelui apartament (suprafata).

Pentru toate cazurile nu are importanta daca apartamentul este spatiu de locuit sau sediu de firma.

HG.1588/2007 cu normele metogologice de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
In aceste doua acte normative nu se face deosebirea intre o categorie sau alta de apartamente.

Pot sa va mai spun in plus ca daca la acordul dat de asociatia de proprietari pentru infiintarea acelor spatii de firme s-a convenit asupra unor criterii de impartire a acestor cheltuieli, altele decat cele legale, se tine cont de acele intelegeri scrise.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
elga50, moderator
Are importanta daca spatiul este sau nu apartament de locuit deoarece agentii economici au tarife diferite la pretul Gcal fata de persoane fizice.
Asociatia trebuie sa instiinteze firma care preia citirile si face impartirea valorii facturii RADET ca spatiul X are alt regim la facturare.
Daca nu se face acest lucru, propietarii apartamentelor preiau diferenta de pret a agentului economic in cazul in care acesta plateste prin asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum individual vs consum comun la incalzire cu repartitoare Micaly Micaly Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg cum se calculeaza incalzirea...cu repartitoare de costuri! Pe \"hartiuta\" de la firma de repartitoare ... (vezi toată discuția)
Bună seara! de unde știe radet cât am de plătit la căldură ... paultrefu paultrefu Bună seara! De unde știe RADET cât am de plătit la căldură dacă nu am repartitoare ca și persoană juridică să mă taxeze la preț de firmă? Am ... (vezi toată discuția)
Costuri mari la cãldurã în luna martie 2010 marianTi marianTi X-( Azi am primit foaia de calcul a costurilor pentru căldură pentru luna martie 2010 şi am constatat că este aproape de 2 ori mai mare decat ar fi ... (vezi toată discuția)