Cum pot intra in posesia unei copii a contractului de vanzare-cumparare imobil daca am pierdut actul respectiv?
Eu stiu ca respectivul act autentic se comunica Biroului de Carte Funciara si la administratia financiara (pentru opozabilitatea fata de terti si stabilirea taxelor si impozitelor).
De asemenea, este posibil ca actul respectiv sa nu fie doar ratacit, ci sa fi fost sustras de cineva.
Teoretic, pot adresa o cerere BCF-ului pentru a-mi elibera o copie de pe acest titlu, timbrez in functie de paginile eliberate. Dar pot face asta numai daca numai daca am carte funciara deschisa pentru imobilul respectiv. In caz contrar, nu-mi da nimeni nimic.
Stiu ca pot da o declaratie notariala pentru a arata ca nu inteleg sa vand imobilul prin mandatar, ca sa previn o posibila ilegalitate si vinderea casei prin cine stie ce procurist. Aceasta declaratie o pot nota in cartea funciara pentru ca, in eventualitatea instrainarii, sa apara notarea declaratiei in certificatul de sarcini.
Dar vreau sa recuperez actul pierdut. Cum pot face acest lucru?
va duceti la emitentul actului (biroul notarial sau camera notarilor publici ptr actele autentificate inainte de 1995 sau la institutiile abilitate cu vanzarea imobilelor) sa va dea un duplicat.. simplu nu?
Notarul public respectiv nu mai exista, in spatiul respectiv nu mai exista birou notarial, iar imobilul a fost cumparat de la o persoana fizica.
Cred ca trebuie sa caut succesorul in drepturi al biroului notarial ca sa pot identifica in a cui arhiva trebuie sa se afle actul.
Nu cred ca la camera notarilor pot obtine un duplicat. Camera doar sa-mi identifice cine a preluat arhiva notarului la care s-a autentificat actul.