avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Platesc impozit pentru o casa neterminata ?
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Platesc impozit pentru o casa neterminata ?

In iulie 2008 am obtinut o autorizatie de constructie pentru o casa in comuna natala. E prevazut termenul de 12 luni pentru inceperea lucrarilor si 36 luni pentru finalizarea lor de la data inceperii efective. Precizez ca am inceput lucrarile in august 2009. Am lucrat efectiv 3 luni, lasand lucrarea la stadiul "la rosu". In anul 2009 eu nefiind in localitate, mama a platit impozitul la primarie pt casa mea. Desi am ridicat putin atunci din stranceana, am trecut cu vederea si am uitat sa mai intreb de ce mi se impoziteaza deja casa, care este neterminata, Pentru anul 2010 sunt pus sa platesc o suma si mai mare. Nu sunt in localitate, dar vreau sa merg informat deja din punct de vedere juridic. Am mai gasit pe alt forum un raspuns la o intrebare similara, care spunea ca nu se plateste impozit cat timp e inca valabila autorizatia de constructie. Si mie mi se pare normal sa fie asa. Casa nu numai ca e nelocuibila, dar repet....autorizatia de constructie este de 12 luni+36luni, asa ca inca eu teoretic sunt in perioada in care inca pot lucra la casa. Nu am facut niciun proces de terminare a lucrarilor, nici nu am cum pentru ca e practic departe de finalizare. Va rog informati-ma cu exactitate referitor la plata impozitul pe cladire in situatia prezentata mai sus. Precizez ca nu suspectez pe nimeni de rea-credinta fiind o comuna de munte unde ne cunoastem cu totii foarte bine, dar e posibil ca persoana de la impozite sa nu cunoasca cu exactitate legislatia.

Multumes mult pentru raspunsuri!

Alexandru

Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 13:42, 24 Februarie 2010
asa este.. nu cunoaste legislatia.. pana nu se incheie procesul verbal de receptie a lucarilor, casa nu exista din punct de vedere fiscal
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
Pentru a va lua in evidenta cu cladirea va trebuie: declaratie impunere tip, act dobandire imobil, care in acest caz este procesul verbal de receptie a lucrarilor, autorizatia de construire si actul de identitate.
Daca faceti procesul verbal de receptie a cladirii (pe care il puteti face chiar si acum, ca sa nu mai prelungiti autorizatia de constructie) puteti face declaratia de impunere in care specificati ca cladirea nu are utilitati; impozitul va fi mai mic.
Vedeti daca impozitul pe care l-a platit mama dvs sa nu fi fost pentru teren si nu pentru cladire.
Sunt sigur ca e vorba si de impozitul pe cladire, nu doar pentru teren. Mama a primit pe un bilet defalcat impozitul, teren + casa. Deci situatia descrisa mai sus ramane aceasi.

Multumesc mult pentru raspuns

Alexandru
Teoretic nu are cum sa va impoziteze casa fara a avea documentele necesare.
Practic, la noi ca la nimenea.
Mergeti si verificati daca nu cumva v-au impozitat pe baza autorizatiei de constructie emisa chiar de ei, pe baza proiectului. Verificati ca macar sa nu va impoziteze la valoarea unei case cu utilitati.
Cel mai bine ar fi sa faceti un drum pana la organul fiscal. Desi sunt de acord ca pot exista greseli cred totusi ca mama dumneavoastra a platit conform declaratiei de impunere. Verificati cine a facut declaratia de impunere si daca nu cumva a declarat constructia terminata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma obliga sa fac declaratie de impunere inaintea intabularii cladirii furgim furgim Buna ziua M-au anuntat de la primarie ca trebuie sa fac declaratia de impunere pentru o cladire la care tocmai i-am pus acoperisul si lucrez la finisaje. Nu ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire noua mihaelasfr mihaelasfr Buna ziua Am obtinut autorizatie de constructie pentru un P+2 in mai 2009, autorizatie prelungita apoi inca un an pana in 30.06.2011. Inainte cu o luna de ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc impozit pentru o casa neterminata ? lenamat lenamat In ianuarie 2007 am obtinut o autorizatie de constructie pentru o casa in comuna natala. E prevazut termenul de 12 luni pentru inceperea lucrarilor si 60 luni ... (vezi toată discuția)