avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pasivul succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pasivul succesoral

Am dat cu titlu de imprumut o suma de bani unui prieten , ocazie cu care acesta a scris cu mana sa o chitanta care este semnata in plus si de martori.
Dupa aproape trei ani acesta nu imi restituise datoria si am procedat la intocmirea unui contract de imprumut in care se stipuleaza ca suma initial acordata ca imprumut nu mi-a fost restituita si deasemenea s-e stabilit o data limita a restituirii imprumutului.
Pana la ajungerea la scadenta debitorul a decedat.
Am adus la cunostiinta succesorilor (trei copii si sotia care nu este mama niciunuia dintre ei) existenta acestei datorii.
In timp ce sotia sa recunoaste existenta imprumutului fiind de acord sa-mi restituie 1/4 din suma , cei trei copii spun ca nu sunt de acord si considera ca suma trebuie platita in intregime de catre sotie.
Succesiunea nu a fost inca dezbatuta.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc mult! constantin
Cel mai recent răspuns: colo , utilizator 13:33, 24 Februarie 2010
In situatia prezentata de dvs, mostenitorii (cei trei copii si sotul supravietuitor) pot fi considerati ca si continuatori ai persoanei defunctului, se substituie persoanei acestuia si raspund pentru plata pasivului succesoral nu numai cu bunurile mostenirii dar si cu patrimoniul lor propriu, daca nu au oprit confuziunea dintre cele doua patrimonii prin acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar.
Dvs , in calitate de creditor al mostenirii, puteti solicita instantei separatia de patrimonii in cazul in care apreciati ca mostenitorii defunctului ar fi insolvabili tocmai pentru a pastra dreptul dvs de gaj general, pentru a pastra intact patrimoniul succesoral si pentru a nu veni in concurs, eventual, si cu creditorii mostenitorilor.
Asadar avand in vedere probele invocate de dvs, avand in vedere si pozitia mostenitorilor fata de cererile dvs adresati-va instantei competente cu o cerere de separatie de patrimonii.
buna ziua!
puteti promova o actiune in instanat.
cu ocazia acestei actiunii descendentii defunctului isi vor preciza pozitia, daca accepta sau nu succesiunea de pe urma defunctului.
daca accepta aceasta succesiune pur si simplu se va produce o confuziune de patrimonii si vor raspunde atat cu bunurile proprii cat si cu bunurile primite de la defunct pt coa parte ce le revine din acest pasiv
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna,

Doresc sa va adresez sincerele mele multumiri pentru raspunsul privind pasivul succesoral!=D>
Cu stima, COLO
STIMATE DOMNULE AVOCAT,

VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNSUL DVS. PRIVIND PASIVUL SUCCESORAL!
CU STIMA , COLO

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii popcml popcml dupa moartea sotului, sotul supravietuip\\tor mosteneste si creditele facute de acesta, adica preia plata lor? Sau in cazul in care in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale, imprumutatul decedat stefana_23 stefana_23 Ce se intampla cu creditul, in urma decesului Imprumutatului? Ar trebui sa-l preieie Codebitorul? nu stiu daca a fost incheiata vreo asigurare de viata a ... (vezi toată discuția)