Ma numesc Andreea, am 34 de ani si am o intrebare catre dvs. in legatura cu termenul de prescriere a creantelor.
In urma cu 4 ani, cand inca mai aveam un loc de munca, am luat un credit de consum, pe 5 ani, pt. o masina de spalat. Dupa 6 luni de la contract, am primit un card de credit pentru 1500 RON. Totul a fost bine, pana in urma cu 2 ani, cand mi-am pierdut locul de munca, datorita restructurarilor. Nu am mai putut plati ratele la banca si am inceput sa primesc telefoane de amenintare de la o firma de recuperare, care au durat cam 2 luni, dupa care am fost lasata in pace. Intre timp, mi-am facut ajutor social la Primarie, deoarece am un copil si a trebuit sa ne descurcam. Pentru ca nu mi-am gasit de lucru, m-am apucat de facultate, ca sa-mi fie mai usor sa gasesc loc de munca. Momntan sunt in anul 2 de facultate. Au inceput iarasi cei de la acea firma de recuperatori sa sune, dar de data aceasta, la toti vecinii din bloc care au telefon fix (ma intreb de unde au ei nr. de telefon, poate Romtelecomul le furnizeaza), le-au spus vecinilor ca imi vor scoate apartamentul la licitatie, desi eu stiu ca acest lucru nu e posibil in cazul locuintelor sociale, nu poti vinde lucrul statului. Oricum ma cam deranjeaza ca tot imi suna vecinii, intreba de neamurile mele(mentionez ca mi-am schimbat nr. de telefon de 5 ori anul trecut, am luat alt sim ).
Intrebarea mea este, termenul de prescriere a creantelor se refera la data ultimei plati efectuate, la acele 90 de zile de la scadenta urmatoarei rate sau la data la care trebuia sa se finalizeze contractul de credit? Si care sunt motivele pntru care ar inceta prescrierea? Telefoanele lor de amenintare pot fi considerate ca si conciliere. Mentionez ca nu le-am raspuns in ultimii 2 ani de loc la telefon, mi l-am schimbat.
Astept un raspuns de la dvs si va multumesc anticipat!
Termenul de prescriptie este de 3 ani si curge de la data cand creditorul nu mai face nici un act de executare (ramane in delasare). In ce priveste actiunile recuperatorului acestea pot fi reclamate doar de vecini (terte persoane) pentru hartuire (dar aceasta este reglementata doar de noul cod penal).
poate in loc sa va cumparati atatea cartele de telefon depuneti in contul lor o suma modica lunara. In felul acesta rezolvati 2 probleme. Nu veti fi acuzata de rea-vointa si veti si achita creditul=D>