avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Buna seara. Un certificat de mostenitor intocmit dupa patru ani de la decesul testatorului. Legatarul, stia de existenta testamentului inca din perioada in care testatorul traia. Dupa decesul testatorului, legatarul nu accepta expres succesiunea in termenul prevazut de art. 700 Cod Civil si nici nu se intocmeste un inventar al bunurilor , pentru ca in patrimoniul testatorului nu se mai gasea nici un bun, excluzandu-se astfel si acceptarea tacita a succesiunii. Legatarul nu a cerut nici macar eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor in termenul legal de sase luni de la decesul testatorului. Dupa patru ani insa, solicita intocmirea unui CM, iar la bunuri imobile (singurul bun din cuprinsul CM-ului) inventeaza un bun, care s-a dovedit prin inscrisuri, ca apartine unei alte persoane, nicidecum nu era in patrimoniul testatoarei. In CM-ul eliberat, acel bun este trecut fara a se mentiona un act, care sa justifice ca acel bun apartine testatoarei. CM-ul a fost intocmit acum 15 ani, iar noi mostenitorii legali, nu am avut cunostinta de el. Putem cere constatarea nulitatii absolute a acestui CM, stiindu-se ca prin neacceptarea in termen a succesiunii, legatarul devine strain de aceasta, neuitand si faptul ca CM-ul a fost eliberat prin frauda. Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:44, 24 Februarie 2010
Daca bunul nu apartinea testatoarei, cum va prejudiciaza acel certificat de mostenitor?
puteti introduce o actiune de anulare a certificatul de mostenitor, insa atentie, avand in vedere ca au trecut 15 ani de la eliberarea lui de catre notar, trebuie sa aveti un motiv de nulitate absoluta. iar daca sunteti adevaratii mostenitori ai imobilului pe directia altui defunct nici o problema, promovati o actiune in revendicare prin comparare de titluri.
1. aceleasi ratiuni pe care le-ati folosit pentru a arata ca X ar fi strain de mostenire prin neacceptare vi se aplica si dvs. Dvs cum dovediti ca ati acceptat? (pentru ca mai sus nu ne-ati spus ca ati fi dat o declaratie expresa)

2. chiar daca va dovediti calitatea, totusi nu reusec sa vad (din cele relatate) care este interesul dvs. in promovarea actiunii la care v-ati gandit. (care este folosul practic urmarit?). Pentru ca instantele nu judeca cereri lipsite de orice utilitate, doar asa ...de-amorul dreptului.

3. Imi cer scuze, dar "interesul" pe care eu il "citesc" printre randurile scrise de dvs.(si nu pot sti ce nu ati scris inca) imi suna cam asa (cu ghilimelele de rigoare): daca tot sta un bun al altuia in CM-ul lui, parca ar sta mai bine intr-al nostru... Povestea asta n-o sa tina in fata nici unui jude (pentru ca si el are ochiul tot atat de bine format pe "citit" ca si al meu, ori chiar mai bine)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta. In anul 1995, se intocmeste un testament, in care testatoarea lasa legatarilor bunurile ... (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Este valabil un testament din anul 1988 in cazul in care `persoana care l-a facut a decedat in 2008? keyraG keyraG este valabil acest testament sau trebuia refacut dupa desfiintarea \"Republicii Socialiste Romania\",persoana in cauz a trait pana in 2008. (vezi toată discuția)