avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Domeniu privat al unitatii administrativ-teritoriale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Domeniu privat al unitatii administrativ-teritoriale

Care este baza legala pentru trecerea unui imobil (casa cu chirias) in proprietatea privata a localitatii, avand in vedere ca in CF apare Statul roman?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 15:42, 25 Februarie 2010
Daca imi amintesc foarte bine, exista o HG 131/1992 prin care bunurile proprietatea statului au trecut in proprietatea localitati pe raza careia se afla bunurile.
Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. :)
HG 131/1992 se refera la un acord comercial, dar daca a existat o alta baza legala inainte de 213/1998, as fi incantat sa o vad.In ceea ce priveste 213/1998 ca baza legala pentru trecerea unui imobil (casa cu chirias) in proprietatea privata a localitatii nu este suficient, deoarece nu reglementeaza modul de trecere de la domeniul privat al statului la domeniul privat al UAT.Avand in vedere ca pe CF apare statul roman (deci proprietatea privata a statului) sa inteleg ca prin HCL nu pot sa-l trec in patrimoniul localitatii?Care ar fi domeniul privat al statului tinand cont ca la art.4 se precizeaza: ,,Domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale este alcatuit din bunuri aflate in proprietatea lor si care nu fac parte din domeniul public."Parerea mea este ca acest imobil face parte din domeniul privat al localitatii, dar Prefectura spune ca 213 nu este temei legal ci este al statului, deci nu pot incasa sumele rezultate din vanzarea lui.Cum sa procedez?
Art. 10 din legea 213/1998 prevede ca trecerea unui bun din domeniul public in domeniul privat se face prin hotarare a Guvernului, a Consiliului judetean sau local, dupa caz.
1. Se trece bunul din domeniul public al statului in domeniul public al UAT, conform art. 9 din lege, la cererea UAT, prin HG.
2. Se face trecerea bunului din proprietatea publica a UAT in proprietatea privata a acesteia, conform art. 10 din lege, prin HCL.
Art. 10 nu are nici o relevanta aici, deoarece imobilul(casa cu chirias ) nu face parte din domeniul public al statului.Faptul ca statul apare pe CF, nu are nimic de a face cu domeniul public al statului care este in mod normal afectat unui serviciu public sau unui interes general, ceea ce nu este cazul.Ramane doar domeniul privat al statului, dar trecerea din acesta in domeniul privat al localitatii nu este reglementat, asa ca am considerat ca prin HCL se constata apartenenta la domeniul privat al localitatii al imobilului respectiv si e suficient, dar se pare ca nu, de aceea am intrebat la ce se refera domeniul privat al statului?

Alte discuții în legătură

Hotarari de guvern luticus luticus Un imobil al unei UAT a fost trecut in domeniul public al statului.Apoi in conditiile art 10 din legea 213 consiliul local a hotarat trecerea din domeniul ... (vezi toată discuția)
Mostenire vacanta leusan leusan Ce regim juridic al proprietatii au mostenirile vacante? Public sau privat? (vezi toată discuția)
Domeniul public al orasului casiba casiba Buna ziua. Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul ... (vezi toată discuția)