avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cartea funciara

Va rog sa ma lamuriti/ajutati in ceea ce priveste intaietatea in cazul cartii funciare fara de registrul de transcriptiuni. Daca se poate un decret, o lege. Ma intereseaza sa stiu in practica , totusi care are intaietate? Apoi, as dori sa va intreb (cine ma poate ajuta) pentru un imobil situat in sectorul 3, a fost incheiat in 1995 un contract de vanzare-cumparare in sectorul 2, este valabil? Ce lege se aplica? Exista vreo lege noua in care se prevede unde si cum trebuie incheiat un contract? Multumesc!
In principiu fac referire la Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare.
Din practica stiu ca evidenta de carte funciara veche este transcrisa, in conditiile legii mai-sus-mentionate, in noul registru constituit in baza sistemului de cadastru.
Intaietatea reprezinta o problema de interpretare, consider. Din practica stiu ca ceea ce conteaza este inscrierea dreptului, sistemul de veche carte funciara sau evidenta cadastrala (strict de identificarea imobilului, consecinte juridice uneori dramatice referitor la maplasament si delimitari ale corpului de proprietate) nu afecteaza esenta inscrierii.
Totodata, legislatie utila in dmoeniu veti regasi si pe site-ul A.N.C.P.I.
Cu privire la imobilul ce face obiectul contractului de v/c:
Stiu ca notarii in cazul in care le este prezentata o situatie ce presupune incheierea unui contract translativ de proprietate sau in mare cam orice contract cu titlu oneros, verifica, astfel ca si instanta, competenta teritoriala.
In Bucuresti se practica o competenta alternativa, daca mi se permite, cu privire la imobile.
Un notar din Bucuresti, insa, nu este competent sa incheie un c/v/c care sa aiba ca obiect un imobil teren din vaslui de exemplu.
Lege care sa prevada modalitatea de incheiere a unui contract? C. civ., C. pr. civ., Fr. Deak si ar mai fi.
Oricum, contractul de v/c il consider ca fiind valabil deoarece, teoretic sunt intrunite toate conditiile de valabilitate.
Problema intervine in cazul imobilelor terenuri ale caror valabilitate este conditionata de existenta, ad validitatem, a contractului solemn, cu toate implicatiile pe care sintagma le presupune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O nelamurire... Mihaela Elena Mihaela Elena In 1995, s-a incheit un contract de vanzare-cumparare a unui imobil; actele au fost incheiate in sectorul 2, iar imobilul e in sectorul 3, (in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Declaratie monicah monicah Buna ziua,se poate cu o declararie scrisa de mana ne autentificata numai cu 2 martori sa obtii un teren daca proprietarii terenului nu mai sunt de ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumpare teren cisti cisti am si eu o problema: poate fi vandut un teren prin contract de vanzare cumparare cu dare de data certa la un avocat? dar vanzatorul daca detine terenul in baza ... (vezi toată discuția)