avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine plateste datoriile la intretinere ale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine plateste datoriile la intretinere ale uzufructantilor?

Am cumparat un apartament cu clauza de uzufruct viager pentru fostii proprietari.La listele de intretinere figureaza numele meu , avand in vedere ca eu sunt proprietar.
Dupa 6 ani de la incheierea respectivului contract de v-c constat ca nu s-a efectuat nici o plata la intretinere ,datoriile catre asociatie ajungand la aproximativ 9000 ron restante plus 8000 ron penalizari.
Cand m-am prezentat la administratora asociatiei de proprietari aceasta mi-a raspuns raspicat ca eu sunt proprietar...atunci eu sunt bun de plata.Nu mi-a putut da explicatii de ce nu s-au luat masuri de recuperare a datoriilor respective de catre asociatia de proprietari,de ce nu s-au trimis somatii sau alte notificari de plata.
M-a poate lamuri cineva:
--cui se imputa datoriile la asociatie in acest caz? proprietarului sau uzufructantului?
--pana la ce suma trebuie sa creasca datoria la asociatie pentru ca aceasta sa ia masuri de recuperare a debitului ?
--daca nu s-au luat astfel de masuri, eu, ca proprietar am voie sa contest si sa cer anularea lor in baza vreunui temei legal?
Astept pareri si sugestii...multumesc.

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:03, 26 Februarie 2023
Legea prevede ca daca in contractul de inchiriere este prevazut ca plata cheltuielor de intretinere catre asociatia de proprietari cade in sarcina chiriasilor, acestia, chiriasii, sunt obligati sa achite si fondul de rulment.
Chiar daca aici nu sunt chiriasi, situatia este asemanatoare.
In contractul de vanzare-cumparare trebuia, sau poate este prevazut ca achitarea obligatiilor, cotelor fata de asociatie sa se faca de catre una din parti. Acest lucru trebuia adus la cunostinta asociatiei, prin depunerea unei copii a contractului.
Acum este posibil ca o parte din debite sa se prescrie daca asociatia nu a facut cumva vreo actiune in instanta in acest timp.
Referitor la cuantumul penalizarilor mi se pare normal sau chiar mic in comparatie cu debitul. Daca se aplica 0,2% pe zi de intarziere, dupa 500 zile valoarea penalizarilor devine egala cu debitul. Iar la o penalizare de 0,1% penalizarea egaleaza debitul in 1000 zile. Dar in acest caz au trecut peste 2000 de zile de neplata a cotelor...
Cum e posibil sa plateasca acest debit nudul proprietar care de circa 10 ani se afla in Australia.Aceasta obligatie cade in sarcina exclusiva a uzufructuarului pentru ca el are posesia si folosinta locuintei...
Pai asa zice si fostul nostru coleg, Adriantot - dar aceasta chestiune este clar scrisa in contractul de v/c. Nu cred ca un notar poate sa scrie altceva. L-ai lasat pe fostul proprietar sa locuiasca, apoi sa-si achite cheltuielile.
Faza este ca noul proprietar trebuia sa depuna o copie a contractului de v/c la asociatie, sa se stie (oficial). Chestiunea este ca nu pot sa cred ca as. prop. nu cunostea speta. Nu pot sa cred... Dupa mine este o mica-mare conspitratie impotriva unui om cinstit, care in marinimia lui, il lasa pe fostul proprietar sa locuiasca in proprietatea sa.
Si mai observ o chestiune pe care @pisicul negru o zice:
La listele de intretinere figureaza numele meu , avand in vedere ca eu sunt proprietar.

Ce demonstraeaza acest lucru? Deomnstreaza ca atunci, omul o fi dat o copie a contractului de v/c, la asociatie, da?
Ei sa se citeasca bine prevederile contractuale si o sa se dovedeasca ca fostul proprietar a fos de rea credinta!
De fapt, consider cu tarie ca vina apartine in proportie de 95% asociatiei, dar si noul proprietar trebuia sa-si ia o marja de siguranta , sa afle daca smecherul isi achita sau nu intretinerea, sa lase la as. prop. o adresa de internet, un nr. de telefon, etc.
Asata se cheama facere de bine, da?
Succes!
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme uzufruct viager adilucian2013 adilucian2013 În cazul în care uzufructuarul nu plătește cheltuielile de întreținere ale imobilului asupra căruia deține dreptul de uzufruct viager și în care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in situatia in care o persoana locuieste in baza unui ... Anca 123 Anca 123 Buna ziua, In situatia in care o persoana locuieste in baza unui testament (uzufruct viager) in imobilul ce imi revine mine ca mostenitor si nu isi achita ... (vezi toată discuția)
Drepturile uzufructuarului in asociatia de proprietari cyan cyan In conditiile in care uzufructuarul a fost membru in asociatia de proprietari si continua sa locuiasca in imobil, mai are drepturile prevazute de Legea ... (vezi toată discuția)