e obligatorie reducerea concediului de odihna daca ai avut foaie de boala? e legal sa ti se retina din salariu bani daca ti-ai efectuat concediul de odihna si dupa aceea te-ai imbolnavit?
Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca prevederea conform careia concediul de odihna se diminueaza proportional cu numarul zilelor de foaie de boala este obligatoriu de aplicat, sau este la latitudinea conducerii firmei sa o aplice? In unele institutii se practica, in altele nu. Pun aceasta intrebare in numele unei prietene care lucreaza la o institutie cu capital de stat, dar cu finantare proprie, unde se aplica aceasta ,,reglementare'' (nu stiu cum sa-i spun).
Si inca ceva: Anul trecut la inceputul lunii decembrie a avut foaie de boala o saptamana, si pentru ca isi efectuase concediul de odihna pe 2009, i s-au oprit bani pentru o zi de concediu de odihna efectuat si necuvenit. Parerea mea este ca a fost o nedreptate sau nici nu stiu cum sa-i spun, pentru ca ea are contract de munca pe durata nedeterminata, iar in Contractul Colectiv de Munca al institutiei scrie ca doar daca parasesti institutia si ai luat mai mult concediu decat aveai voie pentru timpul efectiv lucrat in anul respectiv ti se retin banii. Se apropie sedinta de sindicat si negocierea CCM al institutie si ar vrea sa ridice aceasta problema, dar nu stie baza legala si mai ales daca are rost sa se expuna in fata conducerii in acest fel. Multumesc mult
1. Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat (art. 140 alin 2 din Codul muncii)
Sunt firme care si-au inscris in contractele colective de munca ca perioada de concediu de odihna nu se dimineaza in cazul concediilor medicale. Dar aceasta prevedere trebuie sa fie expres trecuta in CCM.
2. Daca la nivelul institutiei se aplica prevederea cu "proportional cu timpul efectiv lucrat" atunci rezulta ca prietena dvs a efectuat 1 zi de concediu in plus fata de cat trebuia intrucat practic perioada de concediu a fost diminuata ca urmare a concediului medical. Deci, trebuie sa ramburseze banii aferenti acelei zile. Nu este o retinere ci o reglare a evidentei cu drepturile salariale primite. Practic, a primit mai multi bani decat trebuia.
Multumesc!
Inteleg ca daca se ridica problema in adunarea generala de sindicat si se introduce in CCM, aceasta reducere nu se va mai aplica.
Insa mi se pare nedrept sa i se retina pentru acea zi mai mult de 100 de lei, deci o suma destul de importanta; exista precizari clare oare in aceasta privinta? Inainte sa va intreb am incercat sa ma informez, dar nu am gasit decat precizari in cazul in care paraseste institutia.
Retinerea contravalorii zilei de CO luata in plus este o suma necuvenita. Nu necesita nici un fel de procedura. Contabilitatea o opreste ptr ca este necuvenita.
Da, se poate introduce prevederea cu CM in CCM. daca aceasta se negociaza cu conducerea si este acceptata, atunci este OK. Pana la urma este un drept mai favorabil ptr salariat castigat la negociere.
Si, in orice situatie care este regelementata de cel putin 2 acte, se aplica prevederea mai favorabila salariatului.
Nu o sa vina nimeni sa zica de ce nu le-ati micsorat zilele de CO ptr ca au fost in CM. Dimpotriva. Salariatul castiga acele zile, deci este o prevedere favorabila lui.