avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul de a efectua concediul de odihna integral?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul de a efectua concediul de odihna integral?

In situatia in care un salariat a fost in concediu medical in ultimele 8 luni ale anului precedent, are dreptul de a efectua integral concediul de odihna aferent anului trecut, pana la sfarsitul anului urmator conform art.141 din Legea nr. 53/2003?
Are dreptul si la prima de vacanta pentru anul precedent stabilita in Contractul Colectiv de Munca aplicabil? Contractul Colectiv de Munca aplicabil prevede ca salariatii, care nu au efectuat integral concediul de odihna in anul calendaristic respectiv, vor putea efectua diferenta zilelor de odihna neefectuate pana la sfarsitul anului urmator daca, ..."in ultimele doua luni salariatul a fost in concediu medical...". Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:27, 14 Mai 2009
indiferent de zilele de concediu medical, angajatul are dreptul la concediu de odihna si platile aferente.Nu au nici o legatura zilele de CM si cele de CO.
Art. 140.Codul Muncii prevede ca:
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Multumesc! Totusi, nu se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic?
Daca in anul 2008 a lucrat efectiv 4 luni, salariatul in cauza are dreptul la concediu de odihna aferent celor 4 luni lucrate, adica proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Daca CCM aplicabil (ramura sau unitate) are prevederi mai favorabile salariatului (decat cele din CCMUNN) atunci se aplica acestea.

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu odihna argava argava CRACIUN FERICIT!!!! Daca anul acesta am fost in concediu medical din februarie si pana in decembrie fara sa-mi efectuez concediul de odihna firma este ... (vezi toată discuția)
Calcul zile concediu de odihna lidia31 lidia31 buna ziua. Am si eu o nelamurire: sunt angajata din 14 noiembrie 2008 si pe parcursul anului am avut o saptamana de concediu fara plata si 2 saptamani de ... (vezi toată discuția)