avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e obligatorie reducerea concediului de odihna daca ai ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e obligatorie reducerea concediului de odihna daca ai avut foaie de boala? e legal sa ti se retina din salariu bani daca ti-ai efectuat concediul de odihna si dupa aceea te-ai imbolnavit?

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca prevederea conform careia concediul de odihna se diminueaza proportional cu numarul zilelor de foaie de boala este obligatoriu de aplicat, sau este la latitudinea conducerii firmei sa o aplice? In unele institutii se practica, in altele nu. Pun aceasta intrebare in numele unei prietene care lucreaza la o institutie cu capital de stat, dar cu finantare proprie, unde se aplica aceasta ,,reglementare'' (nu stiu cum sa-i spun).
Si inca ceva: Anul trecut la inceputul lunii decembrie a avut foaie de boala o saptamana, si pentru ca isi efectuase concediul de odihna pe 2009, i s-au oprit bani pentru o zi de concediu de odihna efectuat si necuvenit. Parerea mea este ca a fost o nedreptate sau nici nu stiu cum sa-i spun, pentru ca ea are contract de munca pe durata nedeterminata, iar in Contractul Colectiv de Munca al institutiei scrie ca doar daca parasesti institutia si ai luat mai mult concediu decat aveai voie pentru timpul efectiv lucrat in anul respectiv ti se retin banii. Se apropie sedinta de sindicat si negocierea CCM al institutie si ar vrea sa ridice aceasta problema, dar nu stie baza legala si mai ales daca are rost sa se expuna in fata conducerii in acest fel. Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: ContSters126200 , utilizator 11:35, 27 Februarie 2010
Au avut sedinta de sindicat, s-a ridicat problema, si din nou juristul a afirmat ca este ilegal. A precizat ca da, conducerea poate fi de acord, se introduce in CCM, nu se mai scad zile de concediu, dar daca vine un control se da amenda pentru ca nu s-au aplicat prevederile Codului Muncii potrivit carora concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat. I s-a spus ca la alte institutii, de exemplu la primaria din orasul nostru, nu se face asa, si nici la spital si nici la o companie mare din oras, dar degeaba. Liderul de sindicat a cerut pentru a sustine la negociere un exemplu concret, o institutie care nu aplica acea prevedere si in ce baza, ceea ce mi se pare destul de greu, pot fi informatii confidentiale. Oare la care organe de control s-a referit juristul, care dintre multele organe controleaza firmele? Ca poate o intrebare adresata direct acelui organ ar da raspunsul pe care sa se poata baza la negociere reprezentantii sindicatului si ar linisti si juristul. Multumesc
In domeniul relatiilor de munca, organul abilitat de control este Inspectoratul Teritorial de Munca, dar NU va amenda nimeni firma pentru ca a acordat niste drepturi net superioare Codului Muncii..cu atat mai mult cu cat ar fi prevazute in CCM, a carui legalitate este avizata si de catre Directia de Munca..Codul Muncii impune doar limitele inferioare ale relatiilor de munca, peste care este ilegal sa se treaca, nicidecum pe cele superioare, ma abtin in privinta abilitatilor profesionale ale juristulului..:thumbdown: liderul de sindicat poate cere medierea negocierii CCM-ului de catre Directia de Munca!:wave:
Intre timp am gasit si ceva "scris", cum cere liderul:

CODUL MUNCII ADNOTAT

Art. 49 (3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.

Va multumesc. Sper sa inteleaga acum toata lumea. Oricum, nu se stie daca va aproba conducerea, dar macar accepte sa intre la negociere cu aceasta cerere.
Cat despre jurist ... #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a efectua concediul de odihna integral? nicole71 nicole71 In situatia in care un salariat a fost in concediu medical in ultimele 8 luni ale anului precedent, are dreptul de a efectua integral concediul de odihna ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna CIUBUC FLORI MIHAELA CIUBUC FLORI MIHAELA Daca unui salariat i s-a desfacut CIM - ul in urma desfiintarii postului, zilele de concediu neefectuate i se vor plati. Intrebarea mea este daca a efectuat ... (vezi toată discuția)
- privind probleme legate de contractul colectiv de muncă buna ... oanaportar oanaportar - privind probleme legate de Contractul colectiv de muncă Buna ziua. Recent s-a negociat si apoi s-a inregistrat la ITM noul CCM. Directorul a spus ca ... (vezi toată discuția)