Dividendele anului 2004, nu le-am ridicat pana la sfarsitul anului 2005. Prin lege suntem obligati sa le declaram si sa le achitam pana la 31.12.2005. Le-am achitat pana la aceasta data (31.12.2005), dar declararea am facut-o de-abia in luna 07.2006. La momentul depunerii declaratiei, mi s-a perceput amenda pentru nedepunerea in termen a declaratiei.
Luna aceasta am avut control de la DGFP, iar organele de control au considerat suma nedeclarata in termen ca diferenta stabilita de ei prin control si au calculat dobanzi aferente acestei sume de la 31.12.2005 pana in 07.2006, desi scadenta nu fusese depasita, ci doar neconstituita din punct de vedere fiscal.
Eu nu gasesc o explicatie logica acestui lucru si cu atat mai putin o baza legala pentru impunerea acestor dobanzi. Ma puteti trimite catre un articol care sa ma lamureasca de partea cui este dreptatea: a mea sau a organelor de control?
Spuneti ca cei de la control
"au calculat dobanzi aferente acestei sume de la 31.12.2005 pana in 07.2006, desi scadenta nu fusese depasita"
-impozitul pe dividendele aferente anului 2004 are ca termen scadent 31.12.2005
-din cate inteleg plata s-a facut pana la 31.12.2005 si declararea in 07.2006
in acest caz contribuabilul se sanctioneaza doar pentru nedeclarare,
Baza legala: Codul fiscal
Art. 67. - (1) ..............Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice o dată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-a aprobat bilanţul contabil, termenul de plată a impozitului pe dividende este până la data de 31 decembrie a anului respectiv.
Parerea dvs este identica cu a mea. Numai ca ei se bazeaza pe Codul de Procedura Fiscala urmatorul articol:
" 2) Inspectia fiscala are urmatoarele atributii:
a) constatarea si investigarea fiscala a tuturor actelor si faptelor rezultand din activitatea contribuabilului supus inspectiei sau altor persoane privind legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale, corectitudinea si exactitatea indeplinirii obligatiilor fiscale, in vederea descoperirii de elemente noi relevante pentru aplicarea legii fiscale;
b) analiza si evaluarea informatiilor fiscale, in vederea confruntarii declaratiilor fiscale cu informatiile proprii sau din alte surse;
c) sanctionarea potrivit legii a faptelor constatate si dispunerea de masuri pentru prevenirea si combaterea abaterilor de la prevederile legislatiei fiscale."
considerand speta prezentata ca fiind o diferenta intre baza impozabila din contabilitate si din sistemul lor fiscal.
Considera suma nedeclarata in termen ca diferenta stabilita de control!!!!!!!
Au actionat din exces de zel. Faceti o adresa la MFP, prezentati problema, aratati ca sumele nu au fost distribuite si intrebati daca va incadrati la art. 67(1) Cod fiscal.