avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Legalitatea-PFA-urilor care functioneaza pe baza Cod ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Legalitatea-PFA-urilor care functioneaza pe baza Cod Inregistrare Fiscala -ANAF, neinregistrate la RegistrulComertului

Stimati specialisti -avocati,consultanti fiscali, colegi de breasla-va solicit de urgenta sfaturile in rezolvarea unei incurcaturi legislative.
Am functionat de mai multi ani -ca evaluator de intreprindere autorizat conform certificat emis de Anevar- pe baza unui Cod Inregistrare Fiscala obtinut de la ANAF.
Dupa emiterea OG 44/2008 am solicitat inregistrarea la Registru Comertului ,dar
mi s-a raspuns(verbal) ca ptc . detin DEJA un CIF si avand in vedere ca defasor o
PROFESIUNE LIBERALA nu este necesara inregistrarea.-se considera necesara inregistrarea ca PFA numai dupa anul 2008
Administratia Financiara afirma ca nu este necesara inregistrarea la RC avand in vedere natura activitatii .
Pe de alta parte in momentul de fata unii evaluator(dupa 20080) sunt inregistrati la RC, iar altii nu.
In momentul de fata doresc sa semnez un contract de prestari servicii-asa mi se cercere pt.o evaluare caz de insolventa- si doresc sa stiu daca este legal sa mai functionez , sa semnez contracte de prestari servicii si sa emit facturi numai pe baza de CIF emis ANAF.
Astept cu nerabdare sfaturile dvs,
Manea Mihaela


Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 20:19, 4 Martie 2010
Daca citeati cu atentie CAPITOLUL I - Dispozitii generale - Art. 1din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44 din 16/04/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale” se specifica in mod expres la art. 1 al. 2 ca “nu se aplica profesiilor liberale”.

Conform Codului Fiscal profesia libera este definita astfel: "Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii."
as dori sa va intreb: sunt broker de asigurari din 2000, am luat certif fiscal... cu CNP de la admin financiara atunci pentru a putea lua fact si chitanta, dar nu am depus nici o declaratie in acest sens pentru ca nu am mai avut venituri pana in 2008 cand am reluat activitatea. În 2008 am avut ceva venituri la care s-a oprit 10 % impozit de catre firma de brokeraj si 6 % treb sa platesc eu. Acum cand m-am dus sa depun declaratia 200 ( ca nu am depus-o la timp) am avut si cheltuieli .... mai este valabila inregistrarea fiscala? pot introduce si cheltuielile? treb sa depun in fiecare an declaratii pe 0?
crsteo02 a scris:

... Acum cand m-am dus sa depun declaratia 200 ( ca nu am depus-o la timp) am avut si cheltuieli .... mai este valabila inregistrarea fiscala? pot introduce si cheltuielile? treb sa depun in fiecare an declaratii pe 0?


Nu sunteti foarte explicit in ceea ce priveste relatia pe care o aveti cu firma de brocheraj.
Daca sunteti agent angajat cu contract civil la firma de brocheraj "inregistrarea fiscala" este valabila atita timp cit dvs. sau firma de brocheraj nu depune-ti la Ad. Financiara o decizie de incetare a colaborarii dvs. deci de reziliere a contr. civil pe care-l aveti.
Declaratia 200 se depune in fiecare an, la inceputul anului, si reflecta totalul valoric al activitatii pe care ati avut-o in anul precedent.
Daca sunteti angajat cu contract civil atunci dvs. nu puteti sa deduceti cheltuielile pe care le aveti.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
ContSters85576, utilizator
am facut PF pe numele de domnişoară în anul 2003, dar nu am depus declaratia niciodata de atunci , dar in anul 2008 fiind casatorita ( cu alt nume) cei de la firma de brokeraj au depus ei declaratia (cu cei 10 % imp.) si mi-a venit acasa de plata dif( de6% imp.). M-ai aste valabila inscrierea mea din 2003 ( ca e inscris pe CNP) ? sunt posibila de amenda la nedepunerea declaratiilor anuale care au fost pe 0?
Sincer sa va spun nu stiu cum vor reactiona cei de la Ad. Financiara dar eu cred ca sunteti pasibila de amenda (daca aveti sarm puteti scapa cu avertisment).
Cei 6% v-au venit pe PF? Apropo, ati transformat PF-ul in PFA in 2008? Daca nu atunci PF-ul dvs. e inchis. Mergeti la Ad. Fin. si vedeti sub ce forma mai sunteti inregistrata.

Alte discuții în legătură

Auditor energetic pentru cladiri - pfa sau profesie liberala stefansn stefansn Buna ziua, Sunt auditor energetic pentru cladiri atestat de Ministerul Dezvolatarii si sunt inregistrat la RC ca PFA cu codul CAEN 7112. Pot desfasura ... (vezi toată discuția)
Profesii libere gabor elena gabor elena buna.as dori sa stiu daca activitatea pe care o desfasor se incadreaza in categoria profesii libere sau[liberale]si anume cod caen5630,venituri comerciale pe ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat-pfa sau pfi? danar122 danar122 Buna ziua, Un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu CIF de la Finante, neinregistrat in Registrul Comertului, ce statut are- Persoana fizica ... (vezi toată discuția)