avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot pierde imobilul cumparat daca actul de proprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot pierde imobilul cumparat daca actul de proprietate al vanzatorului este anulat?

Situatie:

Societatea comerciala A (promitentul vanzator) incheie un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil cu societatea B (promitentul cumparator). La termen nu se incheie contractul de vanzare cumparare. A nu mai dorea sa vanda imobilul, insa nu isi exprima refuzul, ci incearca sa tergiverseze lucrurile. Astfel, B il convoaca la notariat pe A, dar nu se poate face vanzarea pentru ca actele de cadastru nu erau gata, etc. Ulterior B nu se mai prezinta la notariat la convocarea lui A pentru ca introdusese o actiune in instanta prin care cere ca aceasta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.

La tribunal, in fond, A castiga, instanta considerand ca neincheierea contractului este culpa lui B care nu s-a prezentat la notariat cand A l-a convocat (Convocarea acestuia are loc in luna septembrie, in condintiile in care, termenul pt incheierea contractului era pt luna mai. Mai mult in luna august, B introdusese actiunea mentionata).

In apel, castiga B, instanta apreciind ca acesta si-a indeplinit toate obligatiile (inclusiv plata integrala a pretului printr-o oferta reala), A fiind in culpa pentru neindeplinirea obligatiilor pana la termenul stabilit in antecontract, respectiv cadastru, prezentare la notar cu actele necesare, etc. Prin hotarerea pronuntata instanta constata intervenita vanzarea-cumpararea imobilului.

A face recurs, insa acesta este respins, astfel hotararea ramanand irevocabila.

A introduce o cerere de revizuire impotriva hotararii pronuntate in apel, nesolutionata inca irevocabil.

B, noul proprietar, dupa ramanerea irevocabila a hotararii care-i dadea dreptul de proprietate, vinde imobilul catre un tert, sociatatea comerciala C (interesul acesteia il reprezint, de fapt)

Intre timp, B intra in insolventa - initial in procedura generala, apoi simplificata, urmand a fi lichidata.

Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
Nu par a fi motive intemeiate ca acea cerere de revizuire sa fie admisa, insa, in ipoteza ca ar fi admisa, as vrea sa stiu care ar fi consecintele, pasii urmatori pe care ii poate face A pentru a redobandi imobilul.
Poate cere anularea contractului de vanzare cumparare dintre B si C (B fiind in faliment, iar pana la acea data poate nemaiexistand)?
Poate face o actiune in revendicare sau alt tip de actiune impotriva C? (in conditiile in care acesta a dobandit imobilul prin contract de vanzare cumparare notarial)
De fapt, care sunt riscurile/metodele pe care le poate folosi A, in ipoteza admiterii cererii de revizuire?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters126925 , utilizator 14:41, 25 Februarie 2010
contractul lui B poate fi verificat si anulat, daca se solicita acest lucru in cadrul procedurii...si daca se dovedeste ca a fost facut in frauda creditorilor:)

apoi, contractul dvs ramane fara cauza in ceea ce va priveste, lipsa cauzei fiind motiv de nulitate absoluta:(
Va multumesc pentru raspuns.
Contractul nu a fost facut in frauda creditorilor. Societatea a intrat in faliment din neglijenta, de curand, pentru o suma de ~ 40000 lei, nu s-au inscris alti creditori la masa credala, iar imobilul valoreaza de 20 de ori pe atat. Teama mea nu este ca lichidatorul va solicita anularea actului, ci de eventualele actiuni ale fostului (prim) proprietar.
Dupa cum spuneam exista o actiune de revizuire impotriva hotararii care a tinut loc de act de vanzare cumparare. In ipoteza admiterii acesteia, ce poate face societatea A - primul proprietar - impotriva lui societatii C?
fie nulitate cu restabilirea situatiei anterioare, fie revendicare..in eventualitatea ca..
Va multumesc foarte mult pentru timpul pe care mi l-ati acordat. Dupa cum vedeti, Notiunile mele juridice sunt cam aproximative #-o
In cazul nulitatii, in proces ar urma sa fie chemati in judecata atat B, cat si C, nu? Si ar trebui dovedita si culpa cumparatorului C sau in ce temei i se anuleaza acestuia un act prin care a cumparat un imobil? Iar daca B nu mai exista ca persoana juridica pana la acea data, ce se intampla?

pt ca a vandut ce nu avea ...( am spus cred ceva de cauza actului juridic)
e un articol in L31 ( pe care nu-l stiu)carte spune ca succcesori in drepturi devin asociatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confirmarea expresa a nulitatii unui contract de v-c prin sentinta de partaj judiciar? magda_panduru magda_panduru Buna seara, Va rog sa mi oferiti niste sfaturi intr-o speta: ID a decedat in 2007, copii vor sa faca partaj, cunosc faptul ca acesta a instrainat la ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare andre-alina andre-alina Buna ziua! Am si eu o problema referitoare la anularea unui contract de vanzare cumparare.Am un prieten care a cumparat un imobil pe legea112 dupa ce au ... (vezi toată discuția)