avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită La creditul de nevoi personale se poate incepe ...
Discuție deschisă în Executare silită

La creditul de nevoi personale se poate incepe executarea silita a PF?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai exact la problema pe care v-o prezint.

Sunt PF si in urma cu 2 ani am contractat un credit de nevoi personale (fara ipoteca; acest credit a fost facut doar cu prezentarea buletinului si a copiei dupa cartea de munca). Anul trecut am ramas fara servici si n-am mai avut posibilitatea sa onorez respectarea acestui contract. Banca, in toata aceasta perioada, a fost informata verbal, de catre mine, asupra situatie financiare in care ma aflu. Cu toate acestea, zilele trecute mi-au trimis, in cutia postala, fara o informare prealibila, comunicare de la executor judecatoresc cum ca am de achitat intreaga suma primita prin contractul de credit.
Precizez ca sunt proprietara unui imobil, imobil obtinut in urma unui contract de vanzare - cumparare cu clauza ca nu-l pot vinde fara acordul actualilor proprietari.

Intrebarile mele sunt:
1. poate banca executa silit un contract de credit de nevoi personale fara ipoteca?
2. poate banca executa silit acest imobil, atata timp cat exista acea clauza in contractul de vanzare - cumparare (nu pot vinde imobilul fara acordul actualilor proprietari)?

Va multumesc si astept raspunsul Dvs.



Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 19:36, 24 Februarie 2010
1. Da, banca (prin executor judecatoresc) va va putea executa silit .
2. Executorul judecatoresc va va solicita o declaratie privind bunurile dvs mobile si imobile in vederea acoperirii creditului si va intreprinde toate demersurile necesare identificarii de orice alte bunuri care, prin vanzare, sa acopere valoarea creditului.
Daca se va constata ca dvs aveti drept de proprietate asupra imobilului sau macar o fractiune din dreptul de proprietate se va putea trece la executarea silita.
Va multumesc pt raspuns, dar...

se poate face executarea silita a imobilului atata timp cat exista clauza ca, in pofida faptului ca sunt proprietara, eu nu pot vinde/ tranzactiona imobilul atata timp cat traiesc actualii proprietari, fara acordul lor?
roxana2010 a scris:

Va multumesc pt raspuns, dar...

se poate face executarea silita a imobilului atata timp cat exista clauza ca, in pofida faptului ca sunt proprietara, eu nu pot vinde/ tranzactiona imobilul atata timp cat traiesc actualii proprietari, fara acordul lor?


Se poate incepe executarea silita.

Clauza aflata in discutie nu are efect decat intre partile contractante iar daca privim aspectul juridic al acesteia imi pare a fi nula de drept, deoarece aveti "nuda proprietate" iar acea clauza incalca disp. art.480 C.civ. si urmat., referitoare la dreptul de proprietate...fiind o clauza ilicita conf. art.5 din C.civ.

In cauza vor fi aplicate disp. art.500-509 C.proc. civ., intr-o prima faza, fiind scazute din valoarea imobilului, valoarea sarcinilor (dreptului de uzufruct - de exemplu), iar daca nu se va obtine un pret suficient pentru acoperirea creantelor, imobilul se va scoate la licitatie liber de acele drepturi.

Sfatul concret al unui avocat va este, cu siguranta, necesar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita a bunurilor ! infolegi infolegi Se poate face executarea silita pe un bun ( casa de locuit ) in cazul in care pe acea proprietate exista notat uzufruct viager pe alte persoane dar si ... (vezi toată discuția)
Soțul meu este executat silit pentru un credit de nevoi personale. se poate vinde locuința bun comun dacă e ipotecată la o bancă? Ccris74 Ccris74 Buna ziua, Sotul meu este executat silit pentru un credit de nevoi personale. Locuinta, proprietate comuna este ipotecata la o banca. Se poate vinde acest ... (vezi toată discuția)