Parinti mei au cumparat o casa cu teren cu acte de mana acum 45 de ani.Acum 3 ani un avocat i-a sfatuit sa dea in judecata primaria ptr dobandirea proprietatii dar se pare ca nu avea nici o legatura primaria.Acum am fost la un avocat ptr a clarifica lucrurile si am inteles ca eu ar trebui sa caut mostenitorii celui de la care a fost cumparata casa ptr. macar 1 din ei ptr al da in judecata sa fiu sigura ca nu exista testamente. Sa fiu sincera mi se pare putin deplasat avand in vedere ca impozitele sant platite de 45 de ani pe numele tatalui meu si nu a primit niciodata citatii sau ceva care sa arate ca ar exista mostenitori.Care credeti ca e cea mai buna cale ptr a castiga dreptul de proprietate?
doamna Dana,
ce v-a zis al doilea avocat este corect..trebuie cautati mostenitorii celui ce au vandut acum 45 ani parintilor dvs.. daca nu exista, atunci se presupune ca e mostenire vacanta si trebuie chemat in judecata statul roman prin ministerul finantelor...precum si localitatea unde se afla imobilul, reprezentata prin primar (nu primaria, repet, localitatea) asa, va asigurati ca daca se invoca exceptia lipsei calitatii procesuale de parat a uneia din astea, ramane celalalta... ar fi nasol dca vine statul roman in calitate de parat..ca imobilele ramase fara stapan trec in domeniul public al statului si din acest motiv nu se pot uzucapa.. asa ca, mai bine va rugati sa fie deschisa succesiunea dupa ala care a vandut...va trebuie un avocat bun.. nu va uitati la bani.. sa nu va para rau ca doar faceti actele pe casa.. multa bafta!
Cel de-al doilea avocat si dl.Petre au dreptate. Dvs trebuie sa faceti actiune in instanta si sa va judecati cu cei care v-au vandut sau cu urmasii lor pentru recunoasterea dreptului dvs de proprietate! Nu ar trebui sa intampinati nici un fel de probleme, mai ales ca posesia va apartine si sunteti inregistrati pe rolul fiscal , platind de 45 de ani impozitele.
Succes!
B-)
Ordinul Prefectului pentru constatarea pe cale administrativa a dreptului de proprietate, cu dosar depus la primarie in baza art. 23 din legea 18/1991:
- extras registru posesori 1990 si registru agricol 1986-1990 (de la primarie);
- istoric de rol fiscal (de la primarie);
- schita cadastrala a casei su curtii efectuata de un expert autorizat;
- cerere tip;
- acte stare civila solicitant;
- declaratii vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate si ca terenul nu este in litigiu;
Eu cred ca este mai bine sa incercati asa inaintea actiunii in instanta (este mai ieftin si mai accesibil, nu-i nevoie sa cautati mostenitori in cele 4 zari:)
Succes!
Teren
Roxana alina Stancu
buna ziua. pentru un teren folosit din anul 1976 , din j. Dambovita , ce temei legal pot invoca? uzucapiunea in baza codului civil , respectiv 1837, 1846, 1848 ... (vezi toată discuția)