Buna ziua!
As dori sa aflu care este textul corect si legal al unei imputerniciri (sau mandatare) pe care trebuie sa o faca o persoana din Canada pentru o persoana din Romania care urmeaza sa solicite in numele ei, pe baza acestei imputerniciri, anumite acte de la cateva institutii romanesti (din Romania). Persoana din Canada doreste sa ii transmit acest text exact si corect pt a castiga timp pretios deoarece trebuie sa demareze de urgenta legalizarea si supralegalizarea imputernicirii acolo care va dura deja peste 2 luni.
Va multumesc anticipat pt raspuns!
Toate cele bune!
Nu exista nicio formula magica ("text corect si legal") de scris intr-o procura.
Modele veti gasi doar la cei care ...simuleaza zelul profesional.
Cei care se respecta si isi respecta clientul nu lucreaza dupa modele. Ci redacteaza de fiecare data o procura avand in vedere situatia particulara.
O procura ar avea cam urm. structura:
(Cine) Subsemnatul ... (cu toate datele de identificare)
(Pe cine imputerniceste) imputernicesc prin prezenta pe .... pentru ca in numele meu si pentru mine...
si de aici incolo totul depinde de fiecare procura in parte.
(pentru ce/ ce sa faca imputernicitul) sa ma reprezinte cu depline puteri la ....(si insirati aici cele "cateva institutii" despre care vorbiti avand grija sa puneti in coada insiruirii si o formula generica de genul "precum si in fata oricaror persoane fizice si juridicie" / sau "oriunde va fi nevoie" ca sa va asigurari ca se poate folosi procura chiar daca ar mai fi de trecut si pe la alta institutie neavuta in vedere initial)
(in continuare/ca sa faca) sa solicite si sa obtina actele necesare pentru ...(dezbataterea succesiunii, de ex....sau insirati actele ..) semnand de primirea lor, semnatura sa fiindu-mi opozabila.
(alte prevederi) Prezentul mandat este gratuit (sau poate nu e) si e valabil pana la ...
Cu totul alte elemente ar trebuie sa contina o procura judiciara sau pentru vanzare-cumparare/inbaulare ...etc, dar mergand cumva pe aceeasi structura.
Daca vreti sa va asigurati ca ...nu va apuca toamna scriind si rescriind (si basca supralegalizand) la procuri pe textul carora sa ...clipeasca des functionarul de pe te miri unde (zicand ca nu e buna) poate ca ar fi mai bine sa apelati la cineva (avocat/jurist) care intai de toate sa se asigure ca a inteles exact la ce ar trebui sa serveasca procura aceea si, in functie de asta, ce anume trebuie scris in ea.
Apropo, s-a trimis odata cuiva un draft de procura avand si niste ... (puncte puncte) ce trebuiau completate cu niste date de identificare pe care nu le aveam.
Faptul ca omul a omis sa le completeze e de inteles, dar mai grav e ca:
Procura a fost autentificata de Consulat cu tot cu acele puncte-puncte necompletate :stunned: :stunned: :stunned: iesind, evident, o minunata hartie igienica cu insemnele misiunii diplomatice (desi, repet, erau date de identificare fara de care nu-mi imaginam ca cineva ar putea proceda la autentificare).
Asta ca sa intelegeti cat de mult ii doare pe unii continutul unei procuri.
Nu exista un text LEGAL si CORECT in ceea ce priveste continutul unei procuri/mandat de reprezentare! Mandantul (cel care va da procura) poate sa va imputerniceasca pentru a depune /ridica documente , pentru a face cereri in numele lui la diverse institutii ale statului , pentru a completa dosare cu documentele necesare , pentru a face cereri /solicitari / sesizari in numele si pentru el sau pentru orice fel de activitati . B-)
In cazul in care va mandateaza sa il reprezentati intr-un dosar de revendicare , trebuie sa ii solicitati si certificatul de mostenitor sau de calitate de mostenitor, acest lucru fiindu-va necesar pentru a demonstra in fata autoritatilor legatura dintre notificator si cel care v-a mandatat! In caz contrar , procura respectiva va fi insuficienta!
Succes!
Procura generala
Sebastian00
Mi-a facut bunica mea o procura generala ca sa pot vinde un teren al ei si sa pot umbla la contul bancar, deoarece ea se deplaseaza cu mare greutate.
Mi-a ... (vezi toată discuția)