avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionare invaliditate si Revisal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionare invaliditate si Revisal

Cum procedez avand in vedere noile prevederi privind Revisal ul ,in cazul in care am un angajat care la 02.07.2009 depune cerere de intocmire dosar pensie de invaliditate,in ziua urmatoare o inregistrez la ITM avand atasata decizia medicala ( cu data de 01.07.09 care specifica capac.de munca redusa cel putin la jumatate ) si salariatul pana in prezent nu mai da nici un semn ?

In cazul in care persoana imi aduce decizia de pensionare ii desfac cim cu data cand mi-o inmaneaza cf. art 56 lit d C.muncii, dar in intervalul de cand nu mai are concediu medical si pana la data cand imi prezinta decizia cum il pontez?
Cel mai recent răspuns: ContSters56278 , utilizator 08:30, 26 Februarie 2010
buna intrebare, eu urasc revisalul si prevederile lui din toate punctele de vedere
1. Decizia de pensionare va hotari iesirea la pensie cyu data propusa de comisia de expertiza medicala.
2. Persoana nu mai trebuie sa vina la serviciu si nu o mai pontati in nici un fel. O considerati ca i s-a incetat CIM.
3. Cand intrati in posesia deciziei de pensionare ii incetati CIM cu data din urma, data din decizia de pensionare.
4. In cazul pensionarilor pentru invaliditate se face o exceptie mutuala de la regula generala. Mai ales ca un salariat propus la pensie de invaliditate nu poate lucra.

Dar: C.muncii. prevede ca CIM inceteaza de drept ..la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta,pensionare anticipata,pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului" (art 56 lit.d)
Nu putem "considera" (asa ne au sugerat si ITM) incetat un contract de munca ..el nu inceteaza decat in conditiile legii la data comunicarii deciziei. ITM poate aplica linistit amenzi si daca desfac cim si daca nu desfac cim dar omul nu mi apare in pontaj si nici pe stat. problema este ce statut are salariatul in acest interval :de cand nu mai are conced medical si pana la comunicarea deciziei,interval care poate fi de 45 zile

Legea 19 /2000 prevede art 84 alin 2 in mod expres data de la care se platesc drepturile de pensie de invaliditate (de l adata incetarii platii indemnizatiei pentru incapac.temporara de munca daca cererea a fost depusa in 60 de zile de la emiterea deciziei medicale),asadar eu inteleg ca independent de incetarea cim si data pensionarii.
Stiu ca deciziile de pensii, generic vorbind ,chiar au rubrica separat pentru "data incepand cu care s-au stabilit drepturile de pensie" si "data platii drepturilor"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de incetare a cim? nicole71 nicole71 Buna ziua? Sunt interesata care este opinia specialistilor in dreptul muncii referitor la situatia contractelor de munca ale salariatilor care au depus dosarul ... (vezi toată discuția)
Incetare cim simona38 simona38 salariatul a adus decizie medicala asupra pierderii capacitatii de munca. cum ii desfac cim ? abia acum isi pregateste dosarul pentru pensie. (vezi toată discuția)
Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)