avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cat poate dura faza de judecata in timpul unui proces ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cat poate dura faza de judecata in timpul unui proces penal?

Buna ziua,
Cat poate dura faza de judecata in timpul unui proces penal?
Exista un termen care poate fi precizat avand in vedere faptul ca s-a terminat ancheta si acum s-a hotarat punerea dosarului in faza de judecata?
Exista un termen limita?
In baza carui art se poate amana luarea unei decizii privind trimiterea in arest sau alte forme, dat fiind faptul ca aceasta persoana se afla in arest preventiv?


Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
ContSters125947, utilizator
Durata necesara instantei de judecata pentru lamurirea aspectelor si aflarea adevarului nu este legal prevazuta ,teoretic fiind prevazut un termen relativ rezonabil
Daca autoritatea responsabila a finalizat cercetarile si a pronuntat concluziile in sensul trimiterii in judecata,instanta de judecata ,in raport de succesiunea cronologica a cauzelor ,va dispune termen
faza de judecata pe fond, apel si recurs poate dura si cativa ani.. in ceea ce priveste arestarea preventiva, de regula aceasta pe prelungeste daca se constata ca infractorul, prin lasarea lui in libertate prezinta pericol social, ca mai sunt elemente noic e rebuie administrate in instata si pe care inculpatul le poate deturna in favoarea lui (martori care sa-si retraga declaratiile partea vatamata amenintata.. samd
In cursul judecatii se poate mentine sau nu arestarea preventiva.
Ca sa fie pus in stare de libertate ar trebui sa fie trimis inapoi dosarul la procuror dupa trimiterea in judecata...
Insa e complicat si va trebuie avocat...

Daca procesul dureaza doi ani in fata primei instante iarasi are sanse sa fie pus liber.Nu exista un text de lege dar luati de buna ce va zic.
Se poate insa sa fie pus si mai repede in stare de libertate.Depinde de mai multe lucruri care se analizeaza in concret de avocat si apararile se fac in mod gandit.
Dar, din ce am vazut in zilele de astazi apararile seamana intre ele si rar de tot apare cate un avocat care sa fie efectiv luat in seama de instanta...

avocat Claudiu Lascoschi
Sa inteleg ca in speta d-stra exista cel putin un inculpat in stare de arest preventiv?
In fine, cercetarea judecatoreasca dureaza atat cat este nevoie pentru administrarea tuturor probelor in vederea lamuririi cauzei sub toate aspectele si pentru aflarea adevarului. Insa, de obicei, instantele de judecata solutioneaza cauzele pana la implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale. Nu va pot spune cat dureaza o cercetare judecatoreasca, putin, mult , foarte mult, in functie de nr. de infractiuni, de complexitatea cauzei, de volum, de indeplinirea actelor procedurale, etc.
Oricum ati furnizat prea putine informatii ca sa va putem ajuta. Noapte buna.

Alte discuții în legătură

Arestarea preventiva floare-albastra floare-albastra inftactiune: luare de mita durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva Bucur Diana Bucur Diana Acum 10 luni prietenul meu a lovit pe cineva cu masina in timp ce cobora o panta si a ramas fara frane. Din cate am inteles ulterior era o masina folosita doar ... (vezi toată discuția)
Prelungirea masurii arestarii preventive kovacsannamariacska kovacsannamariacska inculpatul cand este prezentat in fata instantei pentru prelungirea mandatului de arestare? in ultima zi a mandatului sau dupa expirarea mandatului? (vezi toată discuția)