avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Motiv contestare proces verbal de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Motiv contestare proces verbal de contraventie

Salut

Am nevoie de putin ajutor in urmatoarea speta:

intr-o sambata noapte, pe la 3, am parcat masina pe locul unui vecin, loc despre care banuiam ca ar fi platit, dar am zis sa ma risc, crezand ca vecinul era plecat in weekend.
duminica pe la 12 m-am dus sa mut masina si m-am trezit cu hartie in geam de la politia comunitara, prin care eram anuntat ca am fost amendat cu 1500 ron pt ocuparea abuziva a unui loc de parcare platit.
intrucat sanctiunea mi se pare aberant de mare relativ la gravitatea faptei sau, incerc sa obtin anularea procesului verbal sau macar transformarea amenzii in avertisment.
pana acum, ca si motive de cerere a anularii as avea 2: faptul ca nu mi-au cerut datele de identificare ale soferului care a condus masina si mi-au dat direct mie amenda, ca si proprietar, astfel privandu-ma de posibilitatea de a face observatii (conform art 16. al. 7 din OG 2/2001) si faptul ca martorul care atesta fapta este chiar persoana careia i s-a inchiriat locul; prin urmare, acest martor are un interes direct si personal in speta si nu poate fi considerat obiectiv.
Una din intrebarile mele este daca aceste motive stau in picioare. Exista vreo definire a martorului, vreun paragraf in lege unde se specifca faptul ca martorul trebuie sa fie obiectiv si sa nu fie implicat in speta?

Pentru transformarea in avertisment ma gandeam sa invoc gravitatea redusa a faptei, prima abatere, insuficienta marcare a locului de parcare (n-am gasit insa textul care reglementeaza marcarea corecta).

daca aveti alte idei sau sugestii, va rog sa le postati.

multumesc,

Cel mai recent răspuns: bamselu , utilizator 10:49, 26 Februarie 2010
Potrivit art. 5 din OG 2/2001sancţiunile contravenţionale principale sunt avertismentul, amenda contravenţională si prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
Potrivit art. 6 din aceeaşi lege avertismentul şi amenda contravenţională se pot aplica oricărui contravenient persoană fizică sau juridică iar potrivit art. 7 al. 2 si 3 avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă. Potrivit art. 21 al. 3 din OG 2/2001 sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.
Puteti invoca in schimb si cele sustinute de dvs dar in subsidiar sa mergeti si pe avertisment.Cred mai degraba ca ati obtine acest avertisement avand in vedere ca si in opinia mea amenda este impovaratoare.
multumesc pt raspunsul prompt.

si eu tot la avertisment sper, dar mi s-a sugerat si varianta cu incompatibilitatea martorului. de asta am si ridicat problema, sa vad cad de solida poate fi argumentatia ca fiind subiectiv si direct interesat, declaratia martorului nu poate fi luata in considerare; astfel, procesul verbal n-ar contine toate elementele legale, si prin urmare ar trebui constata nulitatea lui. din pacate n-am gasit decat prevederea ca nu poate fi martor un alt agent constatator, dar nu si o persoana direct implicata.

multumesc,

Eu vad in OG 2/2001 urmatoarele:
"Art.26 alin (3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor."

Din astea eu deduc ca afisarea in parbrizul masinii nu e stipulata nicaieri,ca atare agentul nu a procedat corect.Acea hartie putea fi luata de orice trecator,copil,etc si in acel caz d-tra nu ati mai fi stiut de acest PV.
La ideea de a ignora PV v-ati gandit?
Daca totusi el va fi trimis la Administratia Financiara veti putea atunci cand veti fi obligat sa-l platiti ,sa incercati o contestatie in instanta,solicitand sa vi se arate modul de comunicare,asa cum e prevazut in OG2/2001.Parbrizul masinii nu e nici domiciliu nici sediu.
multumesc de sfat.

din pacate, pv mi-a fost livrat personal la usa de politie. la 3 sapt dupa producerea evenimentului. pe masina mi-au lasat o instiintare, nu pv.
Pe PV ce articol din lege scrie ca ati incalcat?
Locul de parcare al vecinului era marcat in vreun fel ?

Alte discuții în legătură

Amenda parcare! dupa 2 luni primita in posta! AndreiMAD AndreiMAD Buna, sunt din Timis, ma numesc Andrei Mladen si: am primit in posta (acum in luna martie) o amenda pentru parcare(in luna ianuarie) intr-un loc interzis in ... (vezi toată discuția)
Pv contraventie maria-s maria-s In 26 octombrie 2015 seara am gasit in parbrizul masinii o invitatie la sediul Politiei Locale prin care mi se aducea la cunostinta faptul ca am parcat ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv intocmit gresit ContSters105013 ContSters105013 Buna ziua, Pe scurt: Am fost oprit de agent..radar..nu am semnat PV. Pe PV au trecut adresa din buletin, fara sa observe ca am mutatie in alta localitate. ... (vezi toată discuția)