avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua!
Sa va prezint situatia mea. Am fost in CIC, dupa care am intrat direct in somaj, indemnizatia calculandu-se dupa ultimele 12 luni lucrate inainte de CIC. Am luat 9 luni somaj, iar luna aceasta, din 15 februarie, mi s-a terminat somajul. Acum sunt practic fara venit. Am aflat, din sursa sigura, ca in cazul in care reusesc sa ma angajez, pe perioada determinata, cel putin o luna de zile, voi putea beneficia iarasi de 6 luni de somaj.
Intrebarea mea este> se iau in calcul tot lunile dinaintea concediului de ingrijire a copilului? Daca nu imi gasesc imediat de munca, si poate reusesc sa ma angajez doar in martie sau in aprilie, ma vor afecta aceste luni nelucrate? In care nu am avut venit? Nu ma refer la cuantumul indemnizatiei, ci la faptul daca voi primi sau nu somaj. Se numara doua luni sa zic de acum nelucrate si inca 22 dinainte de a naste? Si in cadrul acestora sa am 12 luni lucrate? Mentionez ca am continuitate pe cartea de munca mai multi ani inainte de suspendarea contractului pentru CIC.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:57, 25 Februarie 2010
1. Sursa dvs. "sigura" are dreptate numai pe jumatate.
2. Daca va angajati pe perioada determinata, dupa incetarea acticvitatii puteti primi indemnizatie de somaj dar numai daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni.
3. Perioadele de somaj si de CCC pana la 2 ani nu se iau in calculul celor 12 luni.
4. Se vor lua in calcul lunile de dupa CCC si, daca nu ajung, se completeaza cu lunile de dinainte de CCC, pana se fac 12 luni. Daca in aceste 12 luni aveti si perioade nelucrate (pauza) nu mai primiti indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Si totusi, daca nu se iau in considerare somajul si perioada din CIC, atunci in situatia data de mine, de exemplu, in care mi-a expirat somajul in 15 februarie (apropo, se considera luna plina sau jumatate de luna- sunt 11 zile lucratoare acoperite, si 10 nu), martie fara loc de munca iar luna aprilie lucrata pe perioada determinata, pentru calcularea somajului la inceputul lui mai s-ar lua in considerare luna aprilie, martie eventual februarie si inca 21 de luni dinainte de CIC, nu? Pentru ca trebuie sa ai lucrate 12 luni din ultimele 24, corect? Eu inainte de CIC am mai mult de 24 de luni lucrate, deci cu o luna nelucrata (martie), tot as avea 12 luni lucrate in ultimele 24. Nu e ca la obtinerea CIC, unde trebuie neaparat sa ai ultimele 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului
Daca e asa cum spuneti, mergeti la AJOFM si depuneti actele pentru indemnizatie de somaj. Acolo vi se va face un calcul exact. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediul de cresterea si ingrijirea copilului apuscasitei_elena apuscasitei_elena Dupa cic m-am angajat la o alta firma,nu l-a cea de la care am plecat in cic,am lucrat timp de o luna,dupa care firma m-a anuntat ca ma da in somaj.Pot ... (vezi toată discuția)
Sunt eligibila pentru indemnizatie ccc daca mi-am dat demisia inainte de a naste? irinaghi irinaghi Buna ziua, daca am lucrat cu CIM in mod constant in ultimii ani, dar imi dau demisia cu doua luni inainte de a naste, mai sunt eligibila pentru indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil RaduAdi RaduAdi buna ziua.am o mica problema si sper sa gasesc ajutor aici.sotia mea e insarcinata si va naste undeva prin mai-iunie 2015.e angajata cu 4 ore, fiind angajata ... (vezi toată discuția)