avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmembrare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmembrare

Am si eu urmatoarea problema.
Familia noastra detine o casa cu teren in vatra satului. De comun acord, dorim sa vindem casa si o parte din teren (curtea casei) si sa pastram restul terenului, care este liber de constructii. Trebuie prevazut si un drum de servitute intre cele doua proprietati.
Ne-am adresat unui cadastrist autorizat, care a facut cadastrul si intabularea. Desi stia ca dorim sa vindem, nu a facut si dezmembrarea (nu stiu de ce) . Urmeaza sa faca si dezmembrarea, dar bineinteles ca pentru alt onorariu ( si cat a cerut initial mi s-a parut cam prea mult).
Intrebarea mea este: dezmembrarea se face doar de catre cadastrist sau se poate face si la notar in momentul vanzarii?
Asa mi-a spus cineva si am gasit si pe un site de imobiliare un astfel de sfat, iar din site-urile firmelor topo am aflat ca trebuie facuta intai comasarea si apoi dezmembrarea. Comasarea ar fi necesara deoarece suprafata initiala provine de la mai multi autori, iar de vandut vindem doar terenul aflat in jurul casei.
Nu mai inteleg nimic si mi se pare ca expertul ales de noi a ales calea cea mai costisitoare (pentru noi) de rezolvare a problemei.
Multumesc mult pentru orice lamurire.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
Florentina Mihaela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 20:57, 26 Februarie 2010
Expertul a procedat corect. Acum puteti face dezmembrarea unde va sunt necesare alte masuratori cadastrale sau aveti posibilitatea sa vindeti in indiviziune intreaga suprafata fara sa mai faceti dezmembrarea. Cu cat lotizati mai mult cu atat creste si pretul actelor.
Expertul a procedat corect.
Trebuia intai de toate sa fie inscris imobilul in CF pentru ca apoi acest imobil inscris sa poata fi modificat prin dezlipire (dezmembrare).
buna ziua1
cadastritul a procedat corect.
abia acum puteti face demersurile in vederea dezmembrarii imobilului.
trebuie sa scoateti de la primarie un certificat de urbanism in vederea dezmembrarii, sa discutati cu cadastristul sa va faca documentatia cadstrala, si abia dupa aceea sa mergeti la un BNP sa intocmiti actul autentic de dezmembrare.
Si bineinteles ca va face dezmembrarea pentru un alt onorariu, pentru ca e un alt dosar... o alta munca (parcela dezmembrata pentru vanzare va forma un imobil distinct cu nr. cadastral nou). Faptul ca el are deja date culese din teren de la prima masuratoare ar putea atarna in ... negociere. (dar nu puteti pretinde sa faca al doilea dosar pe gratis).
Va multumesc mult pentru ajutor si pentru promptitudinea raspunsurilor. Abia acum am inteles despre ce este vorba, deoarece expertul topo nu ne-a explicat care este procedura de urmat pentru a putea vinde si credeam ca ruda noastra care se ocupa de acte nu ne-a aparat bine interesele.
Multumesc inca o data si va doresc un weekend placut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a facut o dezmembrare gresita - ce sepoate face ? oanaportar oanaportar - 1 lot teren - vreau sa cumpar oparte din teren - pt. aceasta s-a facut o dezmembrare gresita - cum pot schimba /corecta dezmembrarea ? Se face corectare ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare-apartamentare FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună ziua, Aş dori să întreb: Pentru a clarifica situaţia între mine şi fratele meu referitoare la un imobil (teren şi construcţii) este necesară ... (vezi toată discuția)
Drum acces, coproprietate wrunning wrunning Buna ziua! In vederea lotizarii utlerioare a unui teren, atat eu cat si vecinul lateral, interesat de acelasi lucru, am dori obtinerea unui drum de acces, cu ... (vezi toată discuția)