avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general chelt gaz curent / nedeductibil?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

chelt gaz curent / nedeductibil?

Spatiul unde isi desfasoara activitatea zilnica (=sediu) o firma / birou, contabilitate este inchiriata de la o persoana fizica pe baza de contract inreg. la Finante, in baza caruia se poate inregistra in conta facturile de gaz, curent, apa aflate pe numele perosanei fizice, iar valoarea maxima ce poate fi inregistrata ca si cheltuiala este de 50% din valoarea totala a facturii. Este vorba de un srl, platitor de tva.
Intrebarea mea este:
1. cheltuiala (cont 605) este deductibila sau nu?
1. se poate deduce TVA-ul aferent cheltuielii de la poz.1?
Va rog neaparat sa-mi scrieti inclusiv baza legala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 11:42, 26 Februarie 2010
Daca veti citi Codul fiscal, Titlul II, art.21 veti constata ca cheltuiala respectiva este deductibila.
In ceea ce priveste TVA, nu puteti deduce aceasta taxa deoarce nu indepliniti conditiile Titlului IV, art.146(1) Cod fiscal.
Nu aveti o factura pe numele firmei dvs.
Aveti un contract de inchiriere cu o persoana fizica, in care este stipulata obligatia ca firma sa suporte cota parte a cheltuielilor de intretinere.
In contabilitate, va inregistrati cu aceste cheltuieli in baza dispozitiei de plata catre proprietarul spatiului, care va prezinta pentru justificarea sumei, copii dupa facturi si chitante, pe care le atasati la dispozitia de plata.
Ati fi putut deduce TVA in cazul in care facturile erau emise pe numele societatii. Asta s-ar intampla in cazul in care proprietarul ar fi fost de acord ca toate contractele cu utilitatile sa fie incheiate direct cu firma dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli spatiu blu_angel blu_angel Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema....Am citit pe forum tot ce era legat de cheltuielile cu amenajarea spatiului de lucru al firmei ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli de intretinere pentru spatiu inchiriat alina240 alina240 Buna ziua Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de PJ am inchiriat o cladire de la o persoana fizica, pe baza de contract de inchiriere ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma: inregistrarea facturilor de utilitati daca spatiul este inchiriat ElenaComanescu ElenaComanescu Buna sera, Am si eu rugamintea sa imi spuneti cum se procedeaza cu facturile de utilitati daca noi am inchiriat un spatiu cu contract si facturile de ... (vezi toată discuția)