avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... speta comerciala. urgent
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

speta comerciala. urgent

am de rezolvat o speta ceva mai "mare'

societatea reclamanta X a chemat in judecata paratul Institutul Y , solicitand instantei sa fie obligat paratul sa ii achite contravaloarea cantitatii de 5 tone seminte pe care le-a predat institutului in noiembrie 2004.
in motivarea actiunii reclamanta a aratat ca intre parti s-a incheiat un contract de inmultire a semintelor in baza caruia partile aveau urmatoarele drepturi si obligatii: institutul furniza soc. X o cantitate de 20 kg de seminte pe care societatea se obliga sa le inmulteasca, toate actiunile ce urmau sa se desfasoare trebuiau sa se faca sub indrumarea unui specialist al institutului. dupa recoltare in perioada optima, la sf ciclului de productie, intreaga cantitate de seminte recoltata urma sa se predea institutului care urma sa o valorifice. dupa predare institutul avea, conform contractului obligatia de a plati contravaloarea semintelor.
mai arata reclamanta, in vederea actiunii ca recoltarea si predarea semintelor s-a facut in noiembrie 2004, de la acel moment nascandu-se pt institut obligatia de plata. desi i s-a solicitat in mai multe randuri sa faca plata inclusiv printr-o notificare de conciliere prealabila, acesta a refuzat sa faca plata.
prin intampinarea formulata institutul a solicitat respingerea actiunii ca nefondata pt motivele urmatoare:
semintele au fost cultivate cf prevederilor contractului. dar au fost recoltate de reclamanta prea tarziu, intr-o luna cu umiditate sporita, motive pt care a fost afectata germinatia semintelor si nu au mai putut fi recoltate corespunzator.
culpa privind recoltarea ii apartine soc. X care este astfel vinovata de cultivarea necorespunzatoare a semintelor. mai mult decat atat, cf. normelor tehnice, fiind vorba de seminte de o calitate biologica superioara, trebuiau uscate intr-un interval de max. 8 ore de la recoltare.
in speta, uscarea nu s-a putut face la timp din cauza ca judetul de afla in judetul T si la cateva ore cu transportu. prin urmare considera ca paratul nu poate fi obligat la plata sumei respective.
1. ce contraargumente poate aduce reclamanta pt a contracara sustinerile paratului?
2. ce mijloace de proba poate pot folosi partile din proces pt a-si dovedi sustinerile?
3. ce va hotari instanta?

PS: am nevoie urgenta de o rezolvare pt ca eu nu-i dau de cap.
Cel mai recent răspuns: eu_la_patrat , utilizator 17:41, 23 Ianuarie 2007
pai in orice caz nu mai este treaba ta sa-i dai de cap din moment ce ai trimis-o la instanta.
dar se va impune o expertiza de specialitate pe care daca nu o cer partile eu zic ca o va dispune instanta din oficiu dar pt siguranta solicita expertiza iar expertul va trebui sa spuna daca parata are dreptate sau nu in sustineri..... fiind vorba de egricultura este ffff delicat.
ultima intrebare e retorica nu?;)
este pur si simplu o speta pe care tb sa o prezint la urmatorul seminar.
reclamantul ar putea invoca: actiunile s-au desfasurat sub indrumarea specialistului institutului, X a facut totul tinand cont de solicitarile acestuia, obligatia asumata era de rezultat-sa peredeasemintele inmultite, indiferent de calitate-cel putin asa rezulta..., institutul nu a refuzat sa primeasca semintele motivand ca sunt inferioare calitativ.

probe...fiind in comercial..as merge pe acte si interogatoriu, sa arat ca X a urmat intocmai recomandarile

instanta va aprecia ca X si-a indeplinit obligatia, Y a primit bunurile si are obligatia de plata

daca nu pe contract, atunci pe imbogatirea fara justa cauza


astept cu interes alte opinii. :)
Societatea reclamanta trebuie sa aduca doar actul de predare al semintelor (conditiile in care au fost cultivate cad in sarcina specialistului) mai poate aduce o certificare a calitatii semintelor(sau o poate solicita).Institutul poate aduce notificari facute dupa predare vizavi de starea semintelor sau expertize de constatare a calitatii semintelor
Decizia instantei va fi in mod sigur data in functie de buletinul meteo din ziua procesului.
Tot despre decizii cum bate vantul: executantul estimeaza ca lucrarea costa 5000 lei, beneficiarul accepta, se face o factura in care scrie "executat geam termopan 1 x 5000 lei = 5000 lei", beneficiarul achita un avans de 3000 lei, primind chitanta. Cand lucrarea e gata, beneficiarul constata ca nu e de calitatea dorita de el si cere devizul spre a vedea ce materiale s-au folosit, de ce calitate, in ce cantitate si ce pret au. Mai cere si certificat de calitate si garantie pentru lucrare. Executantul refuza intocmirea acestor acte iar beneficiarul refuza plata diferentei. Executantul actioneaza in instanta si castiga. E normal sa castige in aceste conditii? Numai din factura nu se poate determina ce lucrare s-a executat, cat este de mare, din ce fel de materiale s-a facut, daca nu s-au substituit materiale si daca pretul estimat se apropie cat de cat de cel real.

Alte discuții în legătură

Mari probleme intr-o societate comericala!!!! lifeforrent lifeforrent Va implor dati-mi si mie raspunsurile corescte pentru aceasta sitautie...va implorrrrr este o chestie de viata si moarte va rogggggg extrem de ... (vezi toată discuția)
Prescriptie drept actiune la hotarare care sa tina loc de vanzare-cumparare??? nflori83 nflori83 x cumpara in 1981 prin chitanta de mana, achitandu-se pretul integral, un teren asupra caruia are posesia netulburata pana in 1991 si incepand din 1991 pana in ... (vezi toată discuția)
Răspunderea pentru viciile ascunse trailer1234 trailer1234 Buna ziua! Postez o speta despre viciile ascunse pentru cine doreste/este interesat sa discute pe marginea ei. SPEŢĂ Instanţa de fond (sesizată la data ... (vezi toată discuția)