avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... rejudecare apel penal dupa casare-competenta instantei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

rejudecare apel penal dupa casare-competenta instantei

Conform art.99, alin.(6) din regulamentul de organizare a instantelor judecatoresati:" Cauzele trimise spre rejudecare după desfiinţare/casare revin la completul iniţial învestit. Dispoziţiile art. 98 se aplică în mod corespunzător în situaţia existenţei unui caz de incompatibilitate."Conform art.47,C.Pr.Pen., alin.(1):"Judecatorul care a luat parte la solutionarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la judecarea cauzei dupa desfiintarea hotararii cu trimitere in apel sau dupa casarea cu trimitere in recurs".S-ar intelege cam asa: Hotararea data in apel este desfiintata de instanta de recurs, cu trimitere spre rejudecare de catre instanta de apel.Se intoarce la instanta de apel, se repartizeaza "musai" aceluiasi complet care a judecat-o in primul ciclu procesual, completul asta constata ca este incompatibil, conform art.47,C.Pr.Pen., se abtine, se judeca cererea de abtinere si se repartizeaza cauza altui complet.Am inteles bine?
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 13:17, 27 Februarie 2010
Da asa este, incazul in care judecatorul a solutionat fondul cauzei, nu mai poate judeca inca odata, dupa casare.
Problema se pune, daca un judecator solutioneaza o exceptie ( nu fondul cauzei), dupa casare mai poate judeca fondul cauzei?
Parerea mea este ca da.
Atata timp cat judecatorul s-a pronuntat cu privire la o exceptie,nefiind antamat fondul,nefind incompatibil, nimic nu il impiedica sa judece dupa casarea cauzei pe exceptii , fondul acesteia
Daca s-a pronuntat numai pe exceptii da, dar daca a solutionat cauza pe fond, atunci nu mai poate face parte din complet cu ocazia rejudecarii.In acest caz, care este ratiunea art.99, alin.(6) din Regulament? Ajunge la acelasi complet, judecatorii trebuie sa se abtina, pentru ca avem cazul de incompatibilitate prev.de C.Pr.Pen.(au solutionat o data pe fond), se judeca cerererea de abtinere, pe urma se repartizeaza altui complet pentru rejudecarea fondului, este un soi de tergiversare in temeiul textelor de lege a solutionarii cauzei.Cel putin asta e parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casare cu trimitere spre rejudecare frexalina frexalina Spuneti-mi va rog daca in cauza casata( in apel) cu trimitere spre rejudecare la fond, mai poate fi judecata de acelasi complet ( cel de la fond ma refer, ... (vezi toată discuția)
Modificarea in parte a sentintei cu consecinta trimiterii cauzei la aceeasi instanta FRD FRD In cazul in care in apel ncpc a admis apelul a modificat in parte sentinta si s-a dispus trimiterea spre rejudecare la instanta de fond ,dosarul fiind inaintat ... (vezi toată discuția)
Art 98 alin3 si art 99alin 6 michy michy va rog mult ajutati-ma ce inseamna aceste articole ptr ca nu le gasesc.dosarul a fost trimis la rejudecat .si se gasesc aceste articole art 98 alin3 .art 99 ... (vezi toată discuția)