avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... judecata pe baza gestiunii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

judecata pe baza gestiunii

Buna seara,

Am o mare problema cu firma la care am lucrat in anul 2008-2009, in functia de directoare de magazin(electrocasnice). Am fost data in judecata pe baza unui inventar a carei lipsa a fost de 101.000 ron la inventarul din luna august 2009. In luna octombrie 2009 mi-am dat demisia pt ca n-am mai rezistat presiunii pe baza inventarului. In cursul zilei de ieri am primit citatie de la TRIBUNAL. Societatea ma da in judecata si imi solicita achitarea a 50% din lipsa totala a inventarului. Specific ca pe langa mine in magazin mai erau 2 adjuncti, 1 sef de depozit si inca 40 de consultanti de vanzari + 2 casiere. E normal sa achit eu singura 50 %( 50.500 ron) din valoarea totala a inventarului? O parte din angajati inca lucreaza in acel magazin si in plus lunar s-a retinut garantie de gestiune atat de la mine cat si de la ceilalti angajati ai magazinului. Specific faptul ca lunar se retinea o garantie de getiune in valoare de 10% din salariu. In momentul in care mi-am dat demisia stiu 100% ca fondul total de garantie de gestiune era de aproximativ 15.000 ron ceea ce nu este speficicat in citatia primita. Pur si simplu imi solicita sa achit 50% din valoarea lipsei totale la inventar!!! Mentionez faptul ca am primit 2 avertismente pe baza unor furturi din magazin, furturi car apartin firmei de paza, acestia au fost surprinsi cand au sustras 4 produse din magazin. In urma investigatilor pe care le-am efectuat pe sistemul de supraveghere a rezultat ca 1 agent de paza a fost implicat in furturile de mai sus. Dupa ce am investigat si am depus plangere la politie am fost sanctionata tot eu....

1. Cuantumul de 50% pe ce baza l-au stabilit, trebuie sa platesc 50%?
2. In contractul individual de munca este precizat ca: Salariatul se obliga ca timp de cel putin 2 ani de la data incetarii C.I.M-ului sa pastreze confidentialitatea informatiilor, datelor si documentelor cu care a luat contact pe cale directa sau incidentala in cursul executarii acestora, in cazul nerespectarii obligatiei de confidentialitate mai sus mentionate salariatul va fi obligat sa plateasca angajatorului despagubiri de 10.000 de euro pt prejudiciile cauzate prin incalcarea obligatiei asumate. Eu am inca filmarile cu acele furturi, solicitarile de inlocuirea firmei de paza trimise prin email, am voie sa folosesc aceste dovezi in instanta? Sau imi solicita inca 10.000 de euro?
3. Pe inventarul din luna august 2009 au semat doar eu ca si directoare de magazin, cei 2 adjunctii si seful de depozit. Nu era normal sa semneze inventarul toti angajatii din magazin?
4. Suma de 101.000 ron nu era normal sa fie impartita la toti angajatii din magazin?
5. Un director adjunct de magazin nu avea impliniti 21 de ani...

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la aceste probleme.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: alebm , utilizator 20:44, 2 Martie 2010
actiunea e intemeiata pe art. 270 c. mun. ?
,,...in temeiul art. 24 din legea 22/1969 si art 270 si urmatoarele Codul muncii formulam prezenta... " - exact asa scrie
revin cu o intrebare la ceea ce am postat inainte. In cazul in care nu ma prezint la proces ce se poate intampla? Pe citatie solicita sa se judece fara ca ei sa fie prezenti.. Nu am proprietate pe numele meu , nu am masina pe numele meu... ce poate sa-mi faca daca nu am de unde sa platesc? Nu mai am nici un venit de cateva luni incoace. Ma pot aresta?

Si inca ceva... am gasit citatia si restul actelor trimise in fata usii , nici macar nu a fost trimisa cu confirmare de primire, sa semnez pentru ea. Putea sa o ia oricine!

Dupa inventar am constatat anumite nereguli. De exemplu au fost introduse in stoc 2 produse fara ca ele sa fi iesit pe plus la inventar (nu apar nici pe fisa de inventariere) . Pe lista de inventar au fost trecute anumite produse pe minus , iar ulterior au fost gasite fizic in magazin. Aceste produse nu au fost scazute din suma finala a inventarului. Se poate considera o neregula a acelor de la comisia de inventariere?

Pe parcursul activitatii mele in acel magazin am constatat multe nereguli acelor de la firma de paza. EX: in 2008 seful de obictiv a fost surprins in timp ce voia sa sustraga un produs din magazin , de foarte multe ori lipseau agentii de paza sau veneau turmentati la servici. Toate aceste nereguli au fost semnalate la conducerea companiei insa nu s-a luat nici o masura. Pot sa fiu eu responsabila de acesta suma care mi se cere (50%) atata timp cat am insistat sa se schimbe firma de paza ?Din valoarea totala a inventarului a fost scazuta suma de 12000 ron care a fost imputata firmei de paza (doar atat!!!)
Multumesc anticipat!
Buna seara,

Chiar nu ma poate ajuta nimeni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecata pe baza gestiunii (completare) alebm alebm revin cu o intrebare la ceea ce am postat inainte. In cazul in care nu ma prezint la proces ce se poate intampla? Pe citatie solicita sa se judece fara ca ei ... (vezi toată discuția)
Problema penala cu un angajator!rog insistent ajutor! andreimuresan andreimuresan am lucrat mai demult la o firma ca si vanzator in magazin intr-un centru comercial. Magazinul nu avea sistem de securitate pentru a ne proteja de furturi. In ... (vezi toată discuția)
Inventar magazin alimentar lumirazvi lumirazvi Buna, sunt angajata din 1 decembrie 2010 la un mag.alimentar. La angajare, la intrebarea mea referitoare la inventar, mi s-a comunicat ca a fost facut un ... (vezi toată discuția)