avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... speta interesanta si rog raspuns
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

speta interesanta si rog raspuns

o persoana straina de o societate imprumuta societatea cu o suma de bani. din aceasta suma este cumparat un imobil (pe societate). este posibil ca prin cesiunea partilor sociale ale societatii catre persoana care a imprumutat societatea aceasta sa poata cere dare in plata societatii pe baza contractului de imprumut facut anterior cesiunii?
Cel mai recent răspuns: livia.mazare , utilizator 12:52, 28 Februarie 2010
Patrimoniul societatii este distinct de patrimoniul asociatilor.
Daca a creditat societatea si cu banii creditati societatea a cumparat un imobil acel imobil este proprietatea societatii.
Prin hotararea adunarii generale a asociatilor daca se decide vanzarea imobilului chiar si persoanei care a creditat societatea se face vanzarea asa cum s-a adoptat in AGA cu respectarea tuturor formalitatilor.

Cu stima
In situatia descrisa de dvs., creditorul initial al societatii devine ulterior nasterii creantei, prin cesiunea partilor sociale, asociat (unic sau coasociat, intrucat nu mentionati tipul societatii) al debitoarei lui. Creanta initiala (care nu are nicio legatura juridica cu imobilul cumparat, acest fapt neavind relevanta juridica in speta mentionata) nu sufera nicio modificare, iar cesiunea nu poate naste un drept la compensare. In schimb poate da dreptul unei dari in plata catre creditorul devenit actionar, numai in masura respectarii prevederilor actului constitutiv pentru SRL, inclusiv a necesitatii existentei unei hotarari AGA pentru aceasta daca actul constitutiv prevede aceasta necesitate, si obligatoriu cu intrunirea unei adunari extraordinare a AGA, in cazul unei S.A., daca creanta nu a ajuns la scadenta si/sau nu a indeplinit (eventuala) conditie suspensiva.
In situatia in care imprumutul despre care vorbiti a ajuns la termen si/sau a indeplinit conditia de plata, atunci se poate face si o dare in plata fara intrunirea AGA, dar nu ca forma de compensare conventionala a creantei initiale ci avind ca temei obligatia contractuala din contractul de imprumut. Calitatea de imprumutator a ulteriorului actionar si restituirea imprumutului prin aceasta modalitate de plata, pe temeiul unei obligatii contractuale certe, exigibile si lichide, catre creditorul obligatiei mentionate nu este explicit si imperativ interzisa prin nicio norma legala.
multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende..plata sau nu?? Monica H. Monica H. daca o societate a hotarat acordarea dividendelor care insa nu au fost platite, intrucat situatia financiara a societatii s a inrautatit, cine si cum suporta ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga neopozabila tertilor si neindeplinita oti oti Am o hotarare AGA de repartizare dividende pentru anul 2004, din primavara lui 2005 (nu specifica detaliat ci doar ca "se repartizeaza la dividende "suma ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta sau novatie cu schimbare de creditor smeagull smeagull Buna seara, Dintre cesiunea de creanta si novatie, ce credeti ca ar fi mai potrivit (=apropiat de starea de fapt) in speta de mai jos: Intre A1 si B ... (vezi toată discuția)