monya a scris:
ce solutie legala este in acest caz??
1. Hotararea adunarii generale a asociatilor prin care se revine asupra hotararii initiale de distribuire a dividendelor.
Hotararea trebuie adoptata cu
unanimitate, intrucat renuntarea la un drept castigat (dreptul la incasarea dividendelor) este un act juridic de dispozitie care se exercita exclusiv de catre titularul dreptului.
Este drept ca aceasta hotarare ar putea fi atacata de creditorii personali ai asociatilor. Acestia au interes sa atace hotararea intrucat li se creează un prejudiciu.
2. Renuntarea la incasarea dividendului.
Asociatii,
in mod individual, pot decide sa renunte la incasarea dividendului. Pentru aceasta nu este necesara convocarea unei adunari generale si adoptarea unei hotarari de renuntare la distribuirea dividendelor.
3. Compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu parti sociale ale acesteia.
Daca asociatul nu doreste sa renunte la creanta sa, atunci el poate opta pentru compensarea creantei asupra societatii cu parti sociale ale acesteia (vezi art. 210 alin. (2) LSC).
4. Cesiunea creantei dividendului.
Asociatii care controleaza societatea debitoare si doresc sa evite litigiile pentru plata dividendelor, pot cumpara creantele celorlalti asociati, urmand sa plateasca din fondurile proprii pretul cesiunii. Ca efect al cesiunii, asociatii cesionari devin creditori fata de societate.