avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 189/2000 de ce nu mi se aproba dosarul de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 189/2000 de ce nu mi se aproba dosarul de pensionare?

Buna ziua!

Numele meu este Marian Simona si am o nelamurire. In urma cu 7 luni am depus un dosa in vederea stabilirii calitatii de beneficiar al legii 189/2000. Am avut si 2 martori, dosarul mi-a ost acceptat si am fost trimisa acasa pentru a astepta sa imi vina decizia. Mi s-a spus de catre un alt beneficiar ca as putea astepta pana la 5 luni, dar ca voi primi banii retroactiv. Acum, m-am dus la Casa de Pensii si mi s-a spus ca dosarul meu nu este bun, ca mi s-a trimis o instiintare (pe care eu nu am primit-o), conform careia:
"- sa va completati dosarul cu clarificarea declaratiilor date la notar: martorii vor specifica traseul lor, traseul dumneavoastra, motivul persecutiei etnice pe care ati trait-o , modul in care au observat refugiul - acesta trebuind sa fie nemijlocit si nu "din auzite" sau din ce ati povestit dumneavoastra. Actele trebui sa fie autentificate la notar. "

Intrucat eu am adus 2 martori ce au dat declaratii la notar, nu inteleg de ce dosarul e respins. Mi s-a spus ca martorii mei nu sunt buni, deoarece nu erau din acelasi sat cu al meu si ca trebuie sa imi gasesc alti martori. Satul meu nici nu mai exista, toata lumea de acolo pierzand casele si terenurile.

Va rog sa-mi spuneti, este un abuz sau in lege este stipulat faptul ca trebie sa am anumiti martori?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:19, 28 Februarie 2010
Daca n-ati primit instiintarea de unde stiti ce scrie in ea? In actele normative nu este stipulat ca trebuie sa aveti anumiti martori dar martorii sunt cei care cunosc nemijlocit situatia, nu cei care o afla de la alte persoane.

Drepturile persoanelor persecutate etnic in perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945 sunt reglementate prin Legea nr. 189/2000 si prin HG nr. 127/2002. Actele sunt prevazute in art. 4 din HG nr. 127/2002, inclusiv pentru beneficiarii Legii nr. 309/2002.

Art. 4.
(1) Dovada incadrarii în situaţiile prevazute la art. 1 din O.G. 105/1999, aprobata şi modificata prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile ulterioare, se poate face cu acte oficiale eliberate de organele competente, cum sunt:
- acte eliberate de Crucea Rosie Internationala;
- acte eliberate de lagarele de concentrare;
- livrete militare sau adeverinte eliberate de U.M. 02405 Pitesti, pentru persoanele care au fost în detasamentele de munca obligatorie;
- carnet/foi de pontaj privind zilele de munca obligatorie;
- carnet de identitate privind pe cei deportati în Moghilev;
- adeverinte eliberate de Arhivele Naţionale Romane sau de directiile judetene ale acestora, ordine, dispozitii etc.;
- buletine de evidenta a populatiei, eliberate de postul de jandarmi din localitatea respectiva din Transnistria;
- acte eliberate de primaria oraselor respective;
- certificate sau adeverinte de la autoritatile militare ori civile romanesti;
- adeverinte eliberate de alte autoritati din Transnistria;
- alte asemenea acte oficiale.
(2) In lipsa actelor oficiale dovada persecutiei etnice se poate face prin declaratie cu martori.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri despre persoanele persecutate etnic intre 1940-1945 Cornescu Ion Cornescu Ion V-as ruga daca se poate a-mi comunica ordonanta sau legea care reglementeaza problema celor care au fost deportati la munca fortata in Rusia. Daca se acorda ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o nelămurire. tatăl meu a decedat in 2001 și ... Emarebecca Emarebecca Buna ziua, Am o nelămurire. Tatăl meu a decedat in 2001 și era îndreptățit sa primească pensie in baza og 105/1999 el fiind strămutat din Bulgaria la ... (vezi toată discuția)
Informatii la legea 189/2000..... bobo123 bobo123 in calitate de beneficiara a pensiei de urmas , conform legii 189/2000, sunt scutita de impozit pentru terenul ce il posed in alta localitate decat cel de ... (vezi toată discuția)