Daca faceti dovada ca acele persoane au fost deportate, orice persoana interesata care face dovada filiatiei, (daca nu s-au primit despagubiri deja pentru acelasi motiv,) se poate adresa Tribunalului conform legii 221/ 2009.
Drepturile persoanelor persecutate etnic in perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945 sunt reglementate prin Legea nr. 189/2000 si prin HG nr. 127/2002. Beneficiar al acestor drepturi este persoana, cetatean roman, care face dovada ca a suferit persecutii etnice in perioada mentionata in fraza anterioara si, dupa moartea acesteia, sotul supravietuitor.
Actele sunt prevazute in art. 4 din HG nr. 127/2002, inclusiv pentru beneficiarii Legii nr. 309/2002. Trebuie sa va duceti la casa teritoriala de pensii, in cadrul careia functioneza comisia pentru aplicarea Legii nr. 189/2000, si sa intrebati ce acte va trebuie, in functie de situatia concreta.
Art. 4.
(1) Dovada incadrarii în situaţiile prevazute la art. 1 din O.G. 105/1999, aprobata şi modificata prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile ulterioare, se poate face cu acte oficiale eliberate de organele competente, cum sunt:
- acte eliberate de Crucea Rosie Internationala;
- acte eliberate de lagarele de concentrare;
- livrete militare sau adeverinte eliberate de U.M. 02405 Pitesti, pentru persoanele care au fost în detasamentele de munca obligatorie;
- carnet/foi de pontaj privind zilele de munca obligatorie;
- carnet de identitate privind pe cei deportati în Moghilev;
- adeverinte eliberate de Arhivele Naţionale Romane sau de directiile judetene ale acestora, ordine, dispozitii etc.;
- buletine de evidenta a populatiei, eliberate de postul de jandarmi din localitatea respectiva din Transnistria;
- acte eliberate de primaria oraselor respective;
- certificate sau adeverinte de la autoritatile militare ori civile romanesti;
- adeverinte eliberate de alte autoritati din Transnistria;
- alte asemenea acte oficiale.
(2) In lipsa actelor oficiale dovada persecutiei etnice se poate face prin declaratie cu martori.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea