avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... lamuriri despre persoanele persecutate etnic intre ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

lamuriri despre persoanele persecutate etnic intre 1940-1945

V-as ruga daca se poate a-mi comunica ordonanta sau legea care reglementeaza problema celor care au fost deportati la munca fortata in Rusia. Daca se acorda drepturi banesti pentru aceasta categorie( pana la ce grade de rudenie) . In cazul nostru cei care au fost deportati au decedat.Ce documente ar fi necesare pentru obtinerea acestor drepturi? Va multumesc si astept indrumarile dvs.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:18, 21 Februarie 2010
Daca faceti dovada ca acele persoane au fost deportate, orice persoana interesata care face dovada filiatiei, (daca nu s-au primit despagubiri deja pentru acelasi motiv,) se poate adresa Tribunalului conform legii 221/ 2009.
Drepturile persoanelor persecutate etnic in perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945 sunt reglementate prin Legea nr. 189/2000 si prin HG nr. 127/2002. Beneficiar al acestor drepturi este persoana, cetatean roman, care face dovada ca a suferit persecutii etnice in perioada mentionata in fraza anterioara si, dupa moartea acesteia, sotul supravietuitor.

Actele sunt prevazute in art. 4 din HG nr. 127/2002, inclusiv pentru beneficiarii Legii nr. 309/2002. Trebuie sa va duceti la casa teritoriala de pensii, in cadrul careia functioneza comisia pentru aplicarea Legii nr. 189/2000, si sa intrebati ce acte va trebuie, in functie de situatia concreta.

Art. 4.
(1) Dovada incadrarii în situaţiile prevazute la art. 1 din O.G. 105/1999, aprobata şi modificata prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile ulterioare, se poate face cu acte oficiale eliberate de organele competente, cum sunt:
- acte eliberate de Crucea Rosie Internationala;
- acte eliberate de lagarele de concentrare;
- livrete militare sau adeverinte eliberate de U.M. 02405 Pitesti, pentru persoanele care au fost în detasamentele de munca obligatorie;
- carnet/foi de pontaj privind zilele de munca obligatorie;
- carnet de identitate privind pe cei deportati în Moghilev;
- adeverinte eliberate de Arhivele Naţionale Romane sau de directiile judetene ale acestora, ordine, dispozitii etc.;
- buletine de evidenta a populatiei, eliberate de postul de jandarmi din localitatea respectiva din Transnistria;
- acte eliberate de primaria oraselor respective;
- certificate sau adeverinte de la autoritatile militare ori civile romanesti;
- adeverinte eliberate de alte autoritati din Transnistria;
- alte asemenea acte oficiale.
(2) In lipsa actelor oficiale dovada persecutiei etnice se poate face prin declaratie cu martori.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 189/2000 de ce nu mi se aproba dosarul de pensionare? marian simona marian simona Buna ziua! Numele meu este Marian Simona si am o nelamurire. In urma cu 7 luni am depus un dosa in vederea stabilirii calitatii de beneficiar al legii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o nelămurire. tatăl meu a decedat in 2001 și ... Emarebecca Emarebecca Buna ziua, Am o nelămurire. Tatăl meu a decedat in 2001 și era îndreptățit sa primească pensie in baza og 105/1999 el fiind strămutat din Bulgaria la ... (vezi toată discuția)
Drepturile urmasilor persoanelor care au suferit persecutii eugenchis eugenchis Buna seara. Daca o persoana a primit pensie de deportat, in urma decesului aceasta poate sa revina urmasilor? Va multumesc mult. (vezi toată discuția)