avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... evaziune fiscala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

evaziune fiscala

Intr-un dosar de umarire penala pentru evaziune fiscala sun cercetati cei doi administratori ai fimei X pentru plata impozitelor cu intarziere si existenta unor sume ridicate de catre unul din administratori - fapte constatate printr-un proces verbal incheiat de garda financiara in urma cu 3 ani.

Pot cei doi administratori sa aduca probe prin care sa demonstreze ca nu au avut cunostinta de acest lucru si semnatura le-a fost falsificata? Procurorul care instrumenteaza cazul poate lua in considerare probe cu inscrisuri false?

Ce pot face cei doi administratori pentru a se sustrage raspunderii penale?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:40, 28 Februarie 2010
Pentru plata intarziata a impozitelor , nu cred ca cei 2 au ce sa demonstreze, exista cert o evidenta a datelor la care s-au platit. Cat priveste ridicarea banilor si falsificarea semnaturii, exista posibilitatea efectuarii unei expertize grafoscopice care sa ateste ca semnatura de pe acte nu apartine administratorului in cauza.
Pentru a se sustrage urmaririi penale ..este impropriu spus, mai degraba pentru a fi incetate urmarirea penala impotriva lor, pentru a nu suporta rigorile legii pentru fapte pe care nu le-au comis, ci doar au fost puse pe seama lor, de cine stie cine, rau intentionat.
~ Conținut șters la cerere ~
Poate inceta urmarirea penala impotriva amandurora daca cel care a delapidat aduce probe ca s-au falsificat inscrisuri pe numele lui desi el a folosit banii in interes personal iar celalalt administrator a semnat bilantul?
~ Conținut șters la cerere ~
Legea societatilor comerciale la art. 272, prevede:
"(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
...
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii
proprii;
...".
Deci in afara de evaziune fiscala , cred ca s-a comis si sunt cercetati cei doi administratori si pentru infractiunea de mai sus.
Procurorul care instrumenteaza cauza pe parcursul UP trebuie sa administreze probe pro si contra. Cel mai bine ar trebui sa fie asistati de avocati specializati in domeniu.
Succes!



Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala Mihaela Hornea Mihaela Hornea La 12.06.2007 DGFP sesizeaza organele de cercetare penala ca, urmare unei verificari efectuate la soc.D SRL(formata din doi asociati, amandoi administratori ... (vezi toată discuția)
Procedura penala maryanro maryanro Buna ziua, Am si o speta, intr-un dosar de delapidare si evaziune fiscala procurorul a cerut expertiza financiar contabila, intre timp societatea a fost ... (vezi toată discuția)
Incadrare fapta penal boureanulidia boureanulidia Buna ziua Am fost administrator la o firma cu 2 asociati in perioada 2007-iunie 2009, cind am predat administrarea celuilalt asociat. In aceasta perioada, in ... (vezi toată discuția)