avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul de pensii (?)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul de pensii (?)

Personal nu am gasit nicio interdictie in legislatia existenta privind pensiile (Legea nr.19/2000, Legea nr.164/2001), precum si a celei UNICE care se prefigureaza la orizont.
INTREBAREA 1: se poate cumula o pensie de serviciu (in baza Legii nr.164/2001-aflata in plata) cu una de invaliditate (ce ar putea fi acordata in baza Legii nr.19/2000)?
Datele problemei:
- in 2001- ofiter (44 de ani) disponibilizat cu pensie de serviciu anticipata partiala;
- in 2002 (01 august)- angajat functionar public;
- in 2009 (aprilie)- confirmat diagnosticul (cancer laringian) si efectuat operatia (laringectomie totala si faringectomie partiala), 1 an concediu medical pentru incapacitate temporara de munca (automat si contract de munca suspendat);
- in 2009 (septembrie) - incadrat de catre Comisia de expertiza in gradul (2) accentuat de handicap, cu certificat in regula;
- in 2010 - martie este ultima luna de concediu medical - medicul expert al Asigurarilor Sociale NU VREA sa mai prelungeasca concediul medical cu inca 6 luni ("se acorda doar celor care isi reiau activitatea", zice ea, desi legislatia -OUG nr.158/2005 si altele- nu prevede o astfel de precizare sau n-am gasit eu), ci pensionarea pe motiv de invaliditate, intrucat, a hotarat doctorita experta, "nu mai pot continua activitatea din cauza afectiunii (pierderea vocii)".
Deci, pe Legea nr.19/2000, am un stagiu de cotizare de 7 ani si 8 luni (la 01.04.2010), neimportant, intrucat Legea nr.11/2008 (ca si proiectul legii unice a pensiilor) prevede pentru astfel de situatii (a neoplaziilor, SIDA, etc) ca "asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare."
Poate cineva sa-mi dea o idee (text de lege) daca se poate acorda pensie de invaliditate (din fondul public, la care am cotizat) atata timp cat primesc pensie militara (din bugetul M.Ap.N., la care, de asemenea, am cotizat) ?
INTREBAREA 2: Daca raspunsul este "DA", cum se iau in calcul stagiul efectiv de cotizare realizat (cel de mai sus) si stagiul potential (0,55 puncte/luna) ?
Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri. Astept si accept cat mai multe sfaturi.
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
stefan_ratza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:18, 6 Martie 2010
Nu v-am uitat dar n-am avut timp sa raspund. :)

Nu veti gasi nicio reglementare expresa in privinta cumulului unei pensii militare cu una din sistemul public dar nici nu veti gasi o interdictie in acest sens. Prin urmare, daca legea nu interzice, permite. In plus, exista un protocol incheiat intre Casa Nationala de Pensii, MAI, MApN si SRI in legatura cu drepturile beneficiarilor de pensii militare si pensii din sistemul public. Nu ma intrebati ce scrie in el, inca nu l-am citit. In esenta, puteti primi atat pensia din sistemul militar cat si pe cea de invaliditate din sistemul public.

In legatura cu stagiul potential, nu am cum sa va raspund cu exactitate. Ca teorie, stagiul potential este determinat ca diferenta in stagiul complet de cotizare (probabil ca este de 35 de ani in cazul dvs.) si stagiul de cotizare realizat efectiv. "Stagiul de cotizare realizat efectiv" inseamna stagiul realizat ca functionar public si vechimea in serviciu realizata in sistemul militar.

Procentul de 0,55% pe luna nu stiu de unde este. Art. 78, alin. (5) din Legea nr. 19/2000 are urmatorul cuprins:
(6) Pentru stagiul potenţial, acordat asiguraţilor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav;
b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat;
c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar militar, gradul de invaliditate 2, stagiul potential virgil64 virgil64 Buna ziua ! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare,despre un element de noutate,care a aparut la calcularea unei pensii militare de invaliditate-odata cu ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sorinaga sorinaga Barbat in varsta de 41 ani, 20 ani vechime, din care 14 ani si 6 luni grupa I (politist), iar diferenta in grupa a II-a, va rog sa-mi comunicati daca in ... (vezi toată discuția)
Pensie boala+pensie cadru militar?? loredana_enache loredana_enache Buna ziua, as avea si eu nevoie de cateva raspunsuri am stagiul militar de 20 luni 84-86 scoala militara 86-93 am fost cadru militar dupa care am trecut in ... (vezi toată discuția)