Personal nu am gasit nicio interdictie in legislatia existenta privind pensiile (Legea nr.19/2000, Legea nr.164/2001), precum si a celei UNICE care se prefigureaza la orizont.
INTREBAREA 1: se poate cumula o pensie de serviciu (in baza Legii nr.164/2001-aflata in plata) cu una de invaliditate (ce ar putea fi acordata in baza Legii nr.19/2000)?
Datele problemei:
- in 2001- ofiter (44 de ani) disponibilizat cu pensie de serviciu anticipata partiala;
- in 2002 (01 august)- angajat functionar public;
- in 2009 (aprilie)- confirmat diagnosticul (cancer laringian) si efectuat operatia (laringectomie totala si faringectomie partiala), 1 an concediu medical pentru incapacitate temporara de munca (automat si contract de munca suspendat);
- in 2009 (septembrie) - incadrat de catre Comisia de expertiza in gradul (2) accentuat de handicap, cu certificat in regula;
- in 2010 - martie este ultima luna de concediu medical - medicul expert al Asigurarilor Sociale NU VREA sa mai prelungeasca concediul medical cu inca 6 luni ("se acorda doar celor care isi reiau activitatea", zice ea, desi legislatia -OUG nr.158/2005 si altele- nu prevede o astfel de precizare sau n-am gasit eu), ci pensionarea pe motiv de invaliditate, intrucat, a hotarat doctorita experta, "nu mai pot continua activitatea din cauza afectiunii (pierderea vocii)".
Deci, pe Legea nr.19/2000, am un stagiu de cotizare de 7 ani si 8 luni (la 01.04.2010), neimportant, intrucat Legea nr.11/2008 (ca si proiectul legii unice a pensiilor) prevede pentru astfel de situatii (a neoplaziilor, SIDA, etc) ca "asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare."
Poate cineva sa-mi dea o idee (text de lege) daca se poate acorda pensie de invaliditate (din fondul public, la care am cotizat) atata timp cat primesc pensie militara (din bugetul M.Ap.N., la care, de asemenea, am cotizat) ?
INTREBAREA 2: Daca raspunsul este "DA", cum se iau in calcul stagiul efectiv de cotizare realizat (cel de mai sus) si stagiul potential (0,55 puncte/luna) ?
Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri. Astept si accept cat mai multe sfaturi.
Cel mai recent răspuns:
Gabriela Pintea , Consilier juridic
15:18, 6 Martie 2010