avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-matusi la razboi-oare merita?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-matusi la razboi-oare merita?

Buna,

Numele meu este Gabriel Pop si as avea nevoie sa-mi raspundeti la cateva intrebari dupa o mica povestioara.Bunica mea a murit acum trei saptamani,iar tatal meu acum 3 luni(fiul ei).Nu a inchis bine ochii bunica mea si au sarit minunatele mele matusi (2 la numar) ca vor sa vanda casa parinteasca.Eu si fratele meu nu suntem deacord pentru ca este mult prea devreme si in perioada aceasta pretul este foarte scazut,si acu va intreb
1)Ce se intampla daca nu voi fi instintat cand vor demara succesiunea?
2/Cum as putea sa dovedesc ca nu am fost instintat?(eu sunt in Bucuresti,fratele meu este plecat din tara-si "imparteala" este in baia mare)
3)Ce taxa se plateste daca depesesc 6 luni de la deces pentru deschiderea succesiunii?
Sa zicem ca se face partajul si fiecare isi ia bucatica lui(eu cu fratele meu reprezentam o singura persoana-pentru ca tatal meu nu mai este printre noi) si iar va intreb.

Fiecare cu bucatica lui-Ce se va intampla daca nu vom fi deacord sa vindem dupa partaj casa parinteasca?Legea ne poate obliga sa le dam partea matusilor?

Pentru cei care imi vor da un raspuns serios si profesionist
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Pop , utilizator 12:48, 28 Februarie 2010
tinind cont ca in urma bunicii au ramas trei copii, fiecare are dreptul la 1/3 din masa succesorala. indiferent ca partajul este judiciar sau voluntar dv. aveti o cota de 1/3 impreuna cu celalalt frate. daca ceilalti comostenitori doresc sa vinda pot vinde tinind cont de faptul ca detin impreuna 2/3. dv. aveti posibilitatea sa vindeti alaturi de ei sau sa fiti despagubit pentru cota parte cuvenita.
Buna ziua. Matusilor dvs. le revine indatorirea de a furniza date despre toti succesibilii. In caz contrar, daca vor proceda altfel, vor raspunde pentru declaratii false. Ar trebui, pentru a preintampina orice problema ca , atat dvs. cat si fratele sa va prezentati la notar in vederea declaratiei de acceptare a succesiunii. ( fratele, nefiind in tara, poate sa mandateze pe altcineva , sa accepte in numele sau) .Daca veti incepe dvs. sau matusile dezbaterea succesiunii, nu conteaza, important este ca in cele 6 luni cat legea aloca mostentorilor pentru a-si manifesta vointa de accepta succesiunea, sau dimpotriva, sa faceti acest demers. Taxa de 1%din valoarea masei partajabile se plateste doar dupa 2 ani de la deschiderea succesiunii( prin moarte) , pana atunci se platesc doar taxele notariale.
Daca se va efectua partajul si veti dori sa pastrati dvs casa parinteasca, va trebui, desigur sa despagubiti ceilalti succesori.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2010
ContSters47264, utilizator
Va multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune DANA-S DANA-S locuiesc in casa bunicilor de 17 ani . Bunicul a murit acum 20 de ani iar bunica in urma cu 11 ani (in 2001). casa a ramas celor 2 copii ( matusa mea respectiv ... (vezi toată discuția)
Succesiune carmensorin carmensorin Buna ziua, tatal sotului meu a decedat in 1976 la varsta de cateva luni, dupa moartea lui soacra mea a cedat impreuna cu ceilalti sase frati casa parinteasca ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire? WisdomLove WisdomLove Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu 1/3 din casa parinteasca (a bunicilor). Mai sunt 2 propietari pe aceasta casa, respectiv fratele si sora tatalui meu, ... (vezi toată discuția)