avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Umbra calomniei în societatea româneascã
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Umbra calomniei în societatea româneascã

B-) Nu cred că dezincriminarea infracţiunii de calomnie a reprezentat o idee atât de bună.
Românii se calomniau fără mari remuşcări în perioada cât această faptă era incriminată, acum că s-a dezincriminat, astfel de fapte se săvârşesc şi cu mai mult elan - vz. "oamenii de sport" alde Becali sau M. Iancu, chiar şi politicienii - nu ştiu de ce spun "chiar", poate că eram mai aproape de realitate dacă începeam cu ei (politicienii).
E adevărat că fapta nu a rămas nesancţionată, sau nu va rămâne - auzeam că se introduce ca delict civil, dar consider că o astfel de sancţionare este prea blândă având în vedere că cei mai frecvenţi calomniatori sunt oameni cu bani care nu se uită la câteva sute de dolari. Poate că mai indicat ar fii fost să se majoreze pedepsele din Codul penal, ori să se menţină doar pedeapsa închisorii.
Pote legiuitorul român riscă să procedeze într-un timp poate mai îndepărtat la o reintroducere a acestei fapate în C.p., cum s-a întâmplat şi cu infracţiunea de provocare ilegală a avortului imediat după 1990.
Prin dezincriminarea infracţiunii de calomnie, vrem să ne minţim singuri că România a ajuns la un grad de cultură şi de civilizaţie, unde nu mai este nevoie de intervenţia statului pentru aplanarea unor conflicte între oameni imaturi. B-)
Cel mai recent răspuns: dyas , utilizator 17:44, 19 Decembrie 2006
newsflash : politicienii aia de care vorbeai sunt legiuitorul:D
da' este multi dom'le :)...saracu' lapusneanu!!!
eu regret dezincriminarea ei.....still, imi exprim speranta ca acul de cojocul lu' becali se toarna in forme chiar acum.....
domnilor.... doar interesu poarta fesu.... ati vazut modificari legislative fara interese mari in joc?? si interese mari nu inseamna deloc aici interes public, sau al cetateanului.... asa ca normal la asa politicieni asa legi...si in speta asa dezincriminari de fapte mai mult sau mai putin penale...;)
dupa parerea mea dezincriminarea calomniei este binevenita,cred ca sanctionarea ei trebuia scoasa din sfera ilicitului penal,era doar o alta forma de cenzura.Poate deranjeaza nu atat gravitatea calomniei cat forma de sanctionare propusa
Pe la noi in spatele blocului santem foarte crestini asa ca daca cineva iti da o palma trebuie sa ai intorci si celalalt obraz. . . . . . . . .daca supavietuieste.B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia samjadammar samjadammar imi permit sa va deranjez cu o intrebare . care este sanctiunea sau pedeapsa pentru calomnie? (vezi toată discuția)
Cum se poate pedepsi / chema in judecata o persoana care te insulta CYBORG CYBORG Buna ziua! 1. Am citit pe Internet, puteti verifica: \\" INSULTA şi CALOMNIA sancţionate cu închisoarea Știri April 30, 2013 34 Comentarii ... (vezi toată discuția)
Penal sau civil? jon53 jon53 Buna ziua, Daca intr-un dosar penal nu s-au luat in considerare decat amenintarile iar calomnia si insulta nu, va intreb daca mai sunt sau nu incriminate cele ... (vezi toată discuția)