Am si eu o speta la care va rog sa va dati cu parerea.
„actiune in anulare acte juridice“ sau „actiune in constatare nulitate incheiere cf“?
Nulitatea este clar absoluta, nu? Exceptatii nu se incadreaza in prevederiile Legii de baza cea ce iseamna ca s-a incalcat o dispozitie imperativa a legii cand totusi au fost expropriati:
Speta:
CF-ul imobilului arata asa:
Nr.crt. 4:
"dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare ... se intabuleaza dreptul de propietate in parti egale in favoarea lui X si sotia Y nascuta ..."
Nr.crt. 5:
"Pres la 22 februarie 1947 Nr...
In baza hotararii Nr. 8021/1946 a Comisiei de Plasa pentru aplicarea Reformei Agrare in Plasa Hunedoara ramasa definitiva si a Legii Nr. 177/1947 se intabuleaza dreptul de proprietate asupra imobilului ... de sub nr... cu titlul de drept expropriere in favoarea: STATULUI ROMAN.
La dosar am o adeverinta originala eliberata de "Comisiunea de Plasa pt. aplicarea Reformei Agrare Hunedoara Nr./.../1946" cu textul:
"Se adevereste de noi Presedintele Comisiunei de Plasa pentru aplicarea Legii de Reforma Agrara in plasa Hunedoara, ca Dl X, precum si sotia sa Y nasc. ... au fost exceptati dela expropiere cu bunurile los situate pe hotarul orasului..., in sedinta Comisiunei de Plasa din ..., deciziune care a fost confirmata de catre Comisia judeteana pentru indrumarea aplicarii Reformei Agrare Hunedoara in Procesul Verbal de sedinta nr ../46 din .../46, astfel ca exceptarea de la expropiere a ramas definitiva, deoarece susnumitii nu pot fii incadrati in dispozitiunile art. 3 din Lege si Regulamentul Legii de Reforma Agrara."
Care din cele doua actiuni credeti ca este mai potrivitiva pentru a restabili situatia anterioara din cf?
anularea actelor e actiunea principala, actele care au stat la baza intabularii in coala funciara ,rectificare de carte funciara ca actiune secundara, art. 34-36 legea 7/1996, republicata
Tocmai aici ar fi problema. Daca este vorba de (cea ce cred eu) in mod clar de nulitate absoluta actiunea in nulitatea absoluta este imprescriptibila, si pot s-o invocat oricand, indiferent de timpul scurs de la data incheierii actului juridic. (Decretul 167/1958 art. 2 : “nulitatea unui act poate fi invocata oricand, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie. “ )
in caz de nulitatea absoluta, nulitatea nici nu poate fi acoperita prin confirmare expresa sau tacita.