avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta expropriere fara titlu-nulitate absoluta sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta expropriere fara titlu-nulitate absoluta sau relativa?

Am si eu o speta la care va rog sa va dati cu parerea.

„actiune in anulare acte juridice“ sau „actiune in constatare nulitate incheiere cf“?

Nulitatea este clar absoluta, nu? Exceptatii nu se incadreaza in prevederiile Legii de baza cea ce iseamna ca s-a incalcat o dispozitie imperativa a legii cand totusi au fost expropriati:

Speta:
CF-ul imobilului arata asa:

Nr.crt. 4:
"dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare ... se intabuleaza dreptul de propietate in parti egale in favoarea lui X si sotia Y nascuta ..."

Nr.crt. 5:
"Pres la 22 februarie 1947 Nr...
In baza hotararii Nr. 8021/1946 a Comisiei de Plasa pentru aplicarea Reformei Agrare in Plasa Hunedoara ramasa definitiva si a Legii Nr. 177/1947 se intabuleaza dreptul de proprietate asupra imobilului ... de sub nr... cu titlul de drept expropriere in favoarea: STATULUI ROMAN.


La dosar am o adeverinta originala eliberata de "Comisiunea de Plasa pt. aplicarea Reformei Agrare Hunedoara Nr./.../1946" cu textul:

"Se adevereste de noi Presedintele Comisiunei de Plasa pentru aplicarea Legii de Reforma Agrara in plasa Hunedoara, ca Dl X, precum si sotia sa Y nasc. ... au fost exceptati dela expropiere cu bunurile los situate pe hotarul orasului..., in sedinta Comisiunei de Plasa din ..., deciziune care a fost confirmata de catre Comisia judeteana pentru indrumarea aplicarii Reformei Agrare Hunedoara in Procesul Verbal de sedinta nr ../46 din .../46, astfel ca exceptarea de la expropiere a ramas definitiva, deoarece susnumitii nu pot fii incadrati in dispozitiunile art. 3 din Lege si Regulamentul Legii de Reforma Agrara."

Care din cele doua actiuni credeti ca este mai potrivitiva pentru a restabili situatia anterioara din cf?
Cel mai recent răspuns: c51888 , utilizator 20:17, 5 Decembrie 2006
cerere de rectificare a cuprinsului cartii funciare in cadrul careia vei depune inscrisurile pe care te bazezi
anularea actelor e actiunea principala, actele care au stat la baza intabularii in coala funciara ,rectificare de carte funciara ca actiune secundara, art. 34-36 legea 7/1996, republicata
nulitate absoluta/relativa=cu prescriptia ce faceti?
Tocmai aici ar fi problema. Daca este vorba de (cea ce cred eu) in mod clar de nulitate absoluta actiunea in nulitatea absoluta este imprescriptibila, si pot s-o invocat oricand, indiferent de timpul scurs de la data incheierii actului juridic. (Decretul 167/1958 art. 2 : “nulitatea unui act poate fi invocata oricand, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie. “ )

in caz de nulitatea absoluta, nulitatea nici nu poate fi acoperita prin confirmare expresa sau tacita.

Nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta expropriere fara titlu c51888 c51888 Am si eu o speta la care va rog sa va dati cu parerea. „actiune in anulare acte juridice“ sau „actiune in constatare nulitate“? ... (vezi toată discuția)
succesiune pe fond funciar si legea 10 cu cantec pamfila pamfila II si ISnA au avut pe copii IS si IGR. IS decedeaza in 1941 . Se face succesiune sub beneficiul inventarului si mostenitori sant declarati doar parintii II ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a statului roman. cine reprezinta statul? c51888 c51888 La multi ani. Daca chem in judecata Statul Roman printr-o cerere de chemare in judecata pt restituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor preluate ... (vezi toată discuția)