avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... POT SA INAINTEZ DIVORTUL NUMAI IN GERMANIA SAU SI IN ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

POT SA INAINTEZ DIVORTUL NUMAI IN GERMANIA SAU SI IN ROMANIA ?

Buna ziua tuturor ! Am o intrebare si sper sa ma ajute cineva sa iau o hotarire ....Sint cetatean roman cu domiciliu in Germania si sotia mea are ambele cetatenii . Avem un copil . Casatoria a fost incheiata in romania , dar noi locuim in Germania . Eu am sederea definitiva dar nu lucrez in germania , am o firma in romania . Stiu ca nu am sanse momentan sa iau copilul , dar as dori sa stiu daca pot baga divortul in Romania si daca cineva ar putea sa-mi raspunda , unde ar fi mai avantajos pentru mine sa-l introduc ? Sintem amindoi de acord cu divortul , dar in cazul introducerii in Romania nu cred ca sotia mea va mai fi de acord . Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: mariamaria1 , utilizator 20:28, 1 Martie 2010
Divortul se judeca in Romania, iar sotia dvs poate face o procura speciala de reprezentare in instantele din Romania. Divortul se va pronunta din culpa comuna fara motivare si in privinta incredintarii, veti fi de acord sa -i fie incredintata mamei, stabilind impreuna un program de vizitare .
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
C.A. Tamara Lenz , Avocat
Germania
BUna ziua,

divortul se poate judeca numai in Romania. Incredintarea copilului odata facuta tinde sa devina definitiva !
Numai in cazuri exceptionale si cand se poate dovedi fara nicio indoiala ca este in interesul copililui se poate obtine reincredintarea ( ex : activitati imorale, consum de droguri, situatie materiala deosebit de precara). Altfel, copilul va ramane pana la majorat parintelui care l-a primit.
Negocierea programului de vizitare este esentiala!

Avocat Boncu
se poate divorta atat in RO cat si in Germania .
dvs. decideti unde veti inainta actiunea de divort .
Conform Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, care a intrat în vigoare la 1 martie 2005, obligatoriu pentru statele membre instanţele au competenţa judiciară de a pronunţa o hotărâre de divorţ:

în statele membre în care soţii au domiciliul în mod obişnuit;
în statele membre în care pârâtul are domiciliul în mod obişnuit;
dacă soţii nu mai locuiesc în acelaşi stat membru, în statul membru în care au avut în mod obişnuit ultimul domiciliu, cu condiţia ca unul dintre ei să locuiască încă acolo;
în cazul unei cereri comune, în statul membru în care are domiciliul unul dintre soţi;
în unele situaţii, în statul membru în care solicitantul are domiciliul în mod obişnuit;
în statul membru în care soţii deţin cetăţenia.
Părţile nu pot alege o altă instanţă decât cele din lista de mai sus.


Pentru incredintare , numai Germenia, deoarece acolo domiciliaza copilul.

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia divort in romania ContSters112156 ContSters112156 Sunt casatorita cu un cetatean italian din anul 2005, din casatorie a rezultat un minor acum in varsta de 4 ani. Mentionez ca am inregistrat casatoria si in ... (vezi toată discuția)
Casatorie in germania, divort in romania? oveja oveja Am si eu o intrebare: m-am casatorit in Germania, avem dubla cetatenie romana/germana atat eu cat si sotul. Am locuit impreuna, domiciliul comun fiind in ... (vezi toată discuția)
Competenta instanta Tina 36 Tina 36 Buna ziua. Care ar fi va rog instanta competenta pentru solutionarea schimbarii de domiciliu minor in urmatoarele circumstante : Actualmente sunt divortata ... (vezi toată discuția)