avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligare resemnare contract perioada 3 luni sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligare resemnare contract perioada 3 luni sau concediere

Buna ziua,

Va confrunt si eu cu o situatie si nu stiu cum sa "reactionez". Lucrez de 3 ani jumtate in cadrul unei firme SRL si din cauza faptului ca magazinul nu mai este profitabil s-a hotarat relocarea lui. Totodata se va schimba si denumirea firmei ( administratorul detinand in prezent doua firme, x si y), firma trecand de pe x , pe y. Pana in prezent am avut avut carte de munca semnata pt o perioada nedeterminata. Am inteles ca patronul merge pe ideea ca daca magazinul nu mai este rentabil, angajatul este de vina si avand acum ocazia perfecta ar fi vrut sa ma dea afara(avand drept motiv restructurarea postului). Directorul regional l-a convins pe patron in cele din urma ca de vina nu este angajatul ci zona in care se afla situat magazinul si sa nu ma dea afara. Patronul a acceptat, dar vrea sa ma puna sa semnez la noua firma contract de munca pe perioada determinata de 3 luni, pentru ca apoi sa poata sa ma dea afara in situatia in care considera ca eu sunt vinovata de vanzarile scazute. Intrebare: daca accept sa semnez pe 3 luni la noua firma si dupa sunt concediata, pierd dreptul la somaj? Directorul regional mi-a zis ceva de genul ca o sa am continuitate, ca practic se va declara ca firma x este absorbita de firma y si nu o sa pierd nimic. Inca o intrebare: daca nu accept conditiile puse de sef, nu am practic ce sa fac, nu? Ma poate da cu usurinta afara fara drept de apel. Am salariu 6 mil si sefu vrea sa lucrez 9-10 ore/ zi(luni-vineri) si toate sambetele cate 5 ore/zi, desi in contractul de munca probabil va fi specificat ca si pana acum 8 ore/zi, 5 zile/ saptamana. Ce ma sfatuiti? Practic o sa am de ales intre a fi data acum afara, a fi data dupa cele 3 luni sau ..cine stie..a ramane in continuare la firma. Banuiesc ca nu se va pune problema si se o marire salariala sau ceva de genul. Astept raspuns

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gabrielle_24 , utilizator 15:57, 2 Martie 2010
In cazul in care dupa cele 3 luni patronul nu mai doreste prelungirea contractului dvs atunci veti avea dreptul la somaj intrucat incetarea contractului nu s-a facut din vina dvs.

Despre restul problemei..... presupun ca aceleasi conditii de munca si salarizare le aveati si la vechea firma. Deci, este hotararea dvs.
Daca , sa zicem, accept sa semnez contractul pe 3 luni( de la 15 martie 2010 pana pe 15 iunie 2010) si dupa aceasta perioada nu mai resemnez...dosarul de somaj cand trebuie depus? Daca depun de exmplu pe 1 iulie sau mai tarziu se poate? Sau trebuie depus imediat? Si inca o intrebare...daca sunt in somaj si raman insarcinata...am vreoo sansa sa primesc indemnizatie? sa ziceam ca in a 3 luna de somaj raman insarcinata...ce pot sa fac?

multumesc
Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării contractului individual de muncă;
b) încetării raporturilor de serviciu
...

(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Indemnizatia pt crestere copil va fi in cuantum de 85% din media veniturilor mamei, realizate pe ultimele 12 luni.
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa depuneti dosarul si toate actele in termen de 30 zile de la incetarea contractului. Daca nu reusiti sa depuneti acel dosar in termen, puteti sa-l depuneti si dupa aceea cu mentiunea ca veti beneficia de somaj de la data depunerii dosarului.

In privinta indemnizatiei de crestere copil, conditia este sa inregistrati venituri salariale, adica ptr care s-a oprit impozit si contributii, in ultimele 12 luni anterioare nasterii. In aceste luni pot fi cuprinse si lunile de somaj. Dar nu cred ca este suficient (ca perioada de timp). Ar fi bine sa aveti contract de munca o perioada cat mai lunga in cursul caruia sa ramaneti eventual insarcinata,
Si daca din iunie ma da afara, in sept raman insarcinata si declar somajul in noiembrie..pot sa primesc indemnizatie? Yoy intreb asta pt ca in sept am nunta si imi doresc forte mult un copil. Exista posibilitatea de a discuta despre asa ceva cu vreo persoana de la fortele de munca sau cineva care pate exact sa imi spuna ce si cum?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru ccc opreaalina opreaalina Buna ziua. In 2010 am terminat facultatea la stat, mai exact in luna iunie, iar in august m-am angajat cu un contract de munca pe durata determinata de 3 luni, ... (vezi toată discuția)
Lamurire indemnizatie de copil silvimiha silvimiha Buna ziua! Intrebarea mea este: nu sunt angajata,dar vreau sa platesc darile catre stat din mana timp de un an,minimum pe economie.In ... (vezi toată discuția)
Însărcinată si concediata Marcelamanole Marcelamanole Buna ziua. Tocmai m au sunat de la muncă,si mi sa spus că vom fi concediați toți ptr ca,din cauza virusului nu se mai deschide magazinul unde lucrez,acest ... (vezi toată discuția)