Buna ziua, as dori sa stiu daca un minor, cetatean roman dar stabilit in Italia poate veni din Italia in Romania fara parinti si fara procura. Stiu ca ii trebuie procura unui minor ca sa plece in strainatate din Romania, dar nu stiu daca ii trebuie ca sa vina din Italia. Am mai venit odata (la 14 ani) din Italia fara parinti doar ca am venit cu masina (cu un prieten de familie) si la vama nu ne-a cerut nici o documentatie. De data asta vreau sa merg cu avionul si nu stiu daca se poate. Acum am 17 ani. Va multumesc :).
Chestiunea legata de acordul parintilor e legata mai mult de iesirea din Romania decat de intrarea in tara. Parerea mea este ca nu va avea importanta ca dvs. veniti din Italia in momentul in care veti dori sa parasiti Romania. La acel moment veti fi considerat un minor care este cetatean roman, titular al unui pasaport romanesc si care doreste sa iasa din tara si vi se vor aplica aceleasi reguli impuse de Politia de frontiera tuturor minorilor romani care doresc sa paraseasca Romania (informatii disponibile in acest sens www.politiadefrontiera.ro la rubrica conditii de calatorie minori, eventual contactati si telefonic Politia de frontiera pentru informatii mai clare aplicabile cazului dvs.).
Daca calatoriti cu un pasaport italian atunci e posibil sa nu fie nici o problema la iesirea din Romania.
Procura pentru minor
Ana ils
Buna ziua ! Am si eu o nelamurire sunt rezidenta in italia impreuna cu copilul meu minor si sotul meu este in Londra pentru munca am dorii sa mergem la el in ... (vezi toată discuția)