Buna ziua
Tatal meu a divortat de mama mea de mai multi ani.A trait 18 ani cu o femeie care a decedat zilele trecute.Tatal meu are 74 ani,si este bolnav.
Eu m`am dus sa am grija de el cu toate ca el niciodata nu ma ajutat cu nimic si nu ia pasat de mine.
Am gasit un act prin care el dona casa decedatei.L`am intrebat ca acum daca dansa a murit cine o sa primeasca casa,ca nu vreau ca eu sa al ajut,si cand o fii sa moara doamne fereste cu nu doresc asa ceva,sa ma trezesc ca vine cei doii copii rezultati din casatorii diferite niciunu dintre ei nefiind facut cu tatal meu eu fiind singurul lui copil.Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.Ce este de facut?
Mie nu imi trebuie neaparat casa lui mie mila de el ca este bolnav dar nu vreau ca straini sa rada de mine.Multumesc pentru raspuns!
In termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii prin moarte , puteti ataca acest act , in caz ca va este incalcata rezerva succesorala .(1/2 din masa succesorala-pentru un copil )
Competenta, in vederea acestei aprecieri, e judecatoria in a carei raza teritoriala s-a regasit ultimul domiciliu al defunctului .(actul va fi anulat )
Nu exista niciun motiv de a nu mosteni ( exheredare) , cata vreme ati avut o atitudine decenta si nu ati exercitat vreun act capital calomnios asupra tatalui dumneavoastra .
sa ne lamurim, tatal dvs a donat casa fostei concubine si si-a rezervat un drept de uzufruct viager asupra acestei locuinte?
daca tatal a instrainat acest bun, imobilul intra in masa succesorala a defunctei.
la mostenirea acesteia vor veni rudele ei de pana la gradul al IV lea inclusiv sau mostenitorii testamentari daca acestia exista.
Trebuie vazut daca imobilul respectiv a fost trecut pe numele defunctei la Primarie (pentru rol fiscal), la OCPI, carte funciara, etc.
In cazul in care a ramas un act de donatie si atat, fara a fi acceptata donatia (adica nu exista si semnatura defunctei pe actul de donatie), puteti sa nu il luati in seama si sa vorbiti cu tatal sa incheiati un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau cu uzufruct viager,ori altceva.
Daca in schimb donatia a fost inregistrata, mostenitorii defunctei vor veni la masa succesorala, fiind obligati sa respecte dreptul de uzufruct viager pe care il are tatal dvs., fara ca dvs sa aveti vreun drept asupra imobilului.
In cazul in care doriti sa incepeti un "razboi", va invit sa urmati sfatul dnei avocat Stoica.