avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie

Buna seara, exista de curand asa numitul "act de donatie cu acord" ? Am auzit la cineva ca a lasat casa la copil printr-un act de donatie cu acord, in sensul ca ar fi mentionat ca doneaza casa numai fiicei, fara sa fie inclus si sotul fiicei,respectiv ginerele,e adevarat? A recurs la aceasta varianta fiindca e mult mai ieftin decat un act de vanzare-cumparare.
Multumesc.

Dar acest act de donatie cu acord poate fi atacat de celalalt copil?
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
andreea marin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:52, 2 Martie 2010
Exista aceasta varianta si este chiar mai indicata decat o donatie ambilor soti. Ca si costuri, nu ar fi vreo diferenta semnificativa, insa donatarul este pus la adapost, in eventualitatea unui divort.
Fata de vanzare-cumparare donatia e mult mai ieftina.
In rest, sunt de acord cu cele spuse de d-na legally.

Exista aceasta varianta si este chiar mai indicata decat o donatie ambilor soti. Ca si costuri, nu ar fi vreo diferenta semnificativa, insa donatarul este pus la adapost, in eventualitatea unui divort.


Multumesc frumos de raspuns.
Poate fi atacata de celalalt copil, doar dupa moartea parintilor, si doar daca ii incalca rezerva succesorala.
in primul rand , in cazul transmiterii dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre ascendenti si descendenti , nu se datoreaza impozit pe venit, cf. prevederilor codului fiscal.
iar cand dreptul de proprietatea se transmite prin act de v-c , intre ascendenti si descendenti , impozitul se datoreaza la valoarea declarata de parti.

recomandat ar fi ca donatia sa se faca sub conditie rezolutorie , cadou de gratificare cu titlu personal, strict pe persoana in cauza, neputand face astfel obiectul unui proces de partaj , in cazul unui eventual divort al sotilor .
tot astfel, donatia sa se faca cu scutire de raport , pt. a nu mai fi inclusa in masa succesorala .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot ataca donatia? blueeyes56 blueeyes56 Buna ziua, as dori sa stiu ce sanse am sa recuperez casa care am donat-o fiicei mele si sotului ei,ca bun comun si cu scutire de raport, deoarece au divortat ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate Razara Razara Buna ziua, Care este cea mai avantajoasa metoda (bani/timp/birocratie) pentru un parinte de a tranfera proprietatea unui apartament unuia din copii? Am ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)