Incerc de aproximativ doi ani sa conving membrii asociatiei sa intram in programul guvernamental de reabilitare termica derulat prin primarie, dar nimeni din bloc nu vroia. In septembrie 2009, Adunare Generala fulger! Presedintele si administratorul prezinta o oferta de reabilitare pe cont propriu. De programul Primariei nici nu au vrut sa auda, din contra l-au denigrat din toate puterile. Desi cunosc foarte bine derularea programului (prin natura serviciului meu) nu au vrut sa ma asculte. Atunci pe loc, au convins lumea sa semneze pentru reabilitare pe cont propriu, prezentand si niste liste cu costuri aproximative, calculate in functie de suprafata exterioara a fiecarui apartament (care cata mp de perete are pe exterior). Am spus ca nu este corect si ca trebuie impartit pe cota indiviza. Nici vorba, nu au stat de vorba cu mine. S-a incheiat contractul si in cateva zile a inceput lucrarea. Trebuie sa mentionez faptul ca apartamentul meu este pe capat de bloc, 4 camere, am pereti pe trei laturi ale blocului, iar administratorul si presedintele locuiesc pe scara din mijloc tot la 4 camere, cu o suprafata ceva mai mare decat a mea, ei platind insa jumatate din suma care mi-ar fi revenit mie. Dupa mai multe discutii cu presedintele si administratorul, (a se citi cearta si insulte incasate), am depus o adresa la Primaria - serviciul Asociatii de locatari prin care solicitam un solutionarea problemei. Neprimind raspuns de la Primarie, in a 45-a zi de la Ad.Gen am contestat Hotararea in instanta. Rezultat:
1. Primaria s-a miscat mai incet, dar finalmente a declansat un control general, al carui rezultat a fost constatarea faptului ca nu se tine nici un fel de registru (ceva cu fond de rulment in creion...), repartizarea cheltuielilor nu se face, corect, nu s-a depus nici o situatie a soldurilor (activ/pasiv) vreodata, etc., etc. S-a cerut conformarea in 30 de zile
2. In instanta procedura curge, dar curge extrem de incet (prima infatisare 27 ianuarie, urmatoarea 24 martie...)
Ce a urmat: presedintele a demisionat, administratorul a demisionat. Dupa discutii administratorul s-a intors ca sa-si termine treaba nefacuta colicitata de primarie :trebuie sa intocmeasca toate registrele retroactiv, habar nu are, nu stiu cum sa scanez un model sa va atasez opera lui de arta, iar situatia soldurilor nu a reusit sa o faca (nu intelege ce inseamna activ si pasiv si neavand registre nu stie sa calculeze corect soldurile)
Pe mine m-au ales deocamdata vicepresedinte, nimeni nu vrea sa fie presedinte (maine am convocat adunarea generala pentru alegerea presedintelui pentru ca expira cele 90 de zile in care poate exista un vicepresedinte.
Lumea nu mai vrea sa continue reabilitarea (s-a facut fata blocului dinspre strada, acum ar trebui sa facem spatele), sumele au fost adunate aiurea, fara o lista de plata afisata, ar trebui sa le reampartim pe cota parte dar nimeni nu vrea (cativa cred ca m-ar linsa pentru tot tapajul pe care l-am facut). Cu blocul reabilitat pe jumatate nu stiu daca mai putem intra in programul primariei(?). Apropo, cartea constructiei nu mai exista....
Deci..... ce ma sfatuiti sa fac??????????????
Situatie tragicomica ca in multe.foarte multe asociatii
Va confruntati cu o situatie care releva necunoasterea dispozitiilor in vigoare,drepturile si obligatiile proprietarilor si mai grav ,consecintele efectului de turma manifestat la votarea in masa a unor masuri dispuse de reprezentantii asociatiei,cu anumite scopuri si beneficii,personale neprecizate
Daca autoritatea locala este implicata,va revine obligatia sa asteptati concluziile finale,mai ales ca administratorul de imobile este atestat de autoritatea publica locala
In conditile in care a-ti precizat concret de la bun inceput ca ati acceptat varianta anvelopare pe cont propriu,preluarea spre finalizare de catre alt constructor/
operator ,teoretic se poate realiza,dar slabe sanse sa poata rezulta o lucrare unitara,care sa corespunda normativelor in domeniu .
Nu omiteti aspectul esential al garantiei lucrarii,si in situatia executarii partiale,nu sunt admise pentru aceiasi lucrare.garantii partiale pe zone distincte apartinand aceluiasi edificiu
Copie/duplicat al cartii tehnice se obtine de la autoritatea care a proiectat edificiul sau care detine arhiva acesteia.
Pur si simplu ma ingrozeste descrierea Dv. si joaca "de-a banii si mintea proprietarilor" pe care au jucat-o presedintele si administratorul. Si va spun ca ma ingrozeste pentru ca, personal, sunt destul de aproape de o asemenea situatie si imi dau seama ce efort ati facut.... :) Si denota pericolul in care este pus un bloc intreg, zeci de oameni, pentru ca doi dintre ei si-au urmarit niste interese personale. Practic v-au dus pe un drum infundat, plin de gropi si acum v-au lasat acolo. Ce e mai greu decat sa deznozi o asemenea situatie?
Cred ca ar trebui sa continuati anveloparea aceea, s-o terminati, daca tot e inceputa, dar costurile sa le impartiti pe cota parte indiviza.
In al doilea rand sa asteptati hotararea definitiva a instantei.
De asemenea sa tineti o legatura stransa cu primaria pentru ca aceasta sa faca presiune pe administrator sa intre in normalitate. Daca nu stie, invata!
Aveti la Documentatie specifica asociatiei de proprietari - topic in fruntea sectiunii noastre, un model de situatie a soldurilor. I-o puteti face chiar Dv., pentru verificare si sa constatati care e situatia financiara de la acest moment a asociatiei.
In rest.... e foarte mult si foarte greu de dat sfaturi in situatia Dv.
Oricum din punctul meu de vedere, aveti tot respectul pentru demersul Dv. foarte, foarte dificil.
In primul rand trebuie continuata anveloparea, dar constructorul nu mai doreste decat in anumite conditii.Contractul a fost incheiat cu Asociatia, dar banii s-au strans in felul urmator:
- constructorul a masurat suprafata aferenta fiecarui apartament
- cand punea schela in dreptul unei scari, mergea din usa in usa si solicita avansul de 30% (conform contract), sume pentru care nu dadea chitanta (eu personal l-am pus sa semneze pe o chitanta de mana facuta de mine)
- dupa finalizare iar mergea din usa in usa su solicita restul de bani
unii platea pe loc, altii incepeau sa amane, astfel incat constructorul a ajuns sa vina de zeci de ori si sa cerseasca sumele care i se cuvin
- periodic, in functie de profitul sau pierderea lunara pe care o inregistra constructorul, elibera niste facturi si chitante catre bloc, iar administratorul elibera chitantele catre cei ce au platit. La ora actuala, cei de la scarile 1,2,3, unde a inceput lucrarea au chitante, pe scara 5 (la mine) inca nimeni nu a primit chitanta, chiar daca lucrarea s-a executat la inceputul lunii decembrie.
In plus, in ianuarie (dupa ce am devenit vicepresedinte), l-am convocat pe constructor sa masuram tot blocul, pentru a face un calcul unitar, pe cote indivize. Am avut surprinderea sa gasesc greseli de masurare (acelasi tip de apartament, la unii avea bucataria de 2,5 m la altii de 5,2 m, etc). De asemenea, unii si-au facut si alte lucrari (vopsit tamplarie, balustrade etc) chitanta fiind eliberata pentru toate lucrarile executate.
In situatia in care administratorul nu a afisat o lista de calcul a acestor cheltuieli, platile facandu-se la buna intelegere cu constructorul, nu se pot calcula penalizari pentru cei ce nu au platit (penalizari de la ce data?) Cine va plati penalizarile pe care ameninta constructorul ca ni le va aplica?
Constructorul nu va continua lucrarea decat daca noi strangem toti banii in avans, astfel incat sa putem face platile conform contractului, fara nici o intarziere (avans 30 %, restul la tarminarea lucrarilor)
In plus, unii doresc izolarea tuturor suprafetelor, altii doar partial, ca de... nu au bani si se gandesc ca partea din balcon o pot ei face ulterior.... Degeaba le-am dat citatul din lege obligatia respectarii aspectul ui unitar al blocului...
In situatia asta, cum se poate face reglarea sumelor pe cote indivize ???
Parerea mea personala (adica ceea ce as face eu), fara pretentia ca este si un sfat juridic...este aceea de a lasa constructorul sa fiarba in suc propriu. Faptul ca el a facut un contract cu asociatia, dar incasarea banilor nu a facut-o prin asociatie, nu a fost un plan centralizat al efectuarii lucrarilor si asa, cum spuneti si Dv., au mers din usa-n usa cu cersetoria banilor demonstreaza modul anarhic si primitiv in care a inteles sa lucreze.
Dv. trebuie sa luati contractul in mana si sa urmariti fiecare aspect al contractului si in ce masura avea asociatia vreo obligatie si ce obligatii avea constructorul.
El n-are decat sa va dea in judecata, trebuie sa si probeze cum a respectat contractul si ce daune, pe baza caror documente fiscale, va cere. Martori aveti destui, dintre locatari.
Slabe sanse! Contractul este foarte slabut. Singurul paragraf de penalitati spune ca partile vor suporta pentru nerespectarea termenelor de executie, respectiv a termenelor de plata penalitati de 0,2% din valoarea contractului pentru fiecare zi de intarziere. Contractul insa nu are o valoare totala! Se spune ca reabilitarea costa 64 lei/mp, dar nu exista antemasuratori, nu se expliciteaza cantitatea totala a lucrarilor, nu sunt trecute nici macar valorile unitare pentru alte tipuri de lucrari (glafuri, vopsitorii, etc) desi acestea s-au incasat acolo unde au fort executate.Nu exista devize defalcate pe articole de deviz, deci acolo unde s-a pus doar polistirenul dar nu s-a mai aplicat tencuiala decorativa nu se stie cat trebuie scazut.
Si inca ceva legat de un alt subiect de pe acest forum: blocul va arata sub orice critica, pentru ca initial el a fost alb, cu tamplaria metalica albastra, acum administratorul a insistat sa fie galben cu balcoanele maro. Rezultat: bloc galben cu pete albe sau alb murdar/gri acolo unde anumiti proprietari nu au dorit reabilitarea, cu tamplarie albastra sau pe alocuri crem acolo unde proprietarii au platit vopsirea tamplariei in ton cu noua nuanta.#-o