avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestare amenda
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestare amenda

Buna ziua. O cunostinta a fost citata ca martor intr-un proces penal si, desi a luat la cunostinta de instiintarea trimisa de catre instanta de a se prezenta la termenul X, nu s-a prezentat, primind in schimb o amenda in data de 11.02.2010 cu data scadenta in data de 26.02.2010.
1. Poate contesta in vreun fel amenda dovedind ca nu a putut sa se prezinte la termenul respectiv din motive neimputabile lui ?
2. Care este procedura contestarii respectivei amenzi? (unde, in ce termen)
3. In caz de neplata se va trece direct la executare silita ori se vor adauga penalitati si includerea amenzii la impozit ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:01, 3 Martie 2010

Conform Art. 198 cpp , lipsa nejustificata a martorului constituie abatere judiciara si se sanctioneaza cu cu amenda de la 250 lei la 5000 lei. Conform art. 199 c pr. pen, alin. 5, daca persoana amendata justifica faptul ca nu a putut indeplini obligatia sa, instanta de judecata , apreciind, poate dispune scutirea sau reducerea amenzii.
Contestatia privitoare la amenzile judiciare se solutioneaza de catre instanta care le-a pus in executare.
Va multumesc pentru raspuns, dar inca sunt nelamurit in ceea ce priveste punctul 3 al intrebarii mele, si anume se va incepe executarea silita imediat sau se va putea achita ulterior amenda cu plata unor penalitati? De asemenea, e posibil ca respectiva amenda sa fie inclusa la impozit ?

Contestatia impotriva amenzii dispuse de catre instanta,este de competenta instantei care a dispus executarea
Plata amenzii se poate realiza de nbuna voie sau prin executarea silita,care obliga la plati majorate datorate taxe,onorariu
Nu este posibil includerea amenzii in impozit
~ Conținut șters la cerere ~
Avand in vedere bagajul sporit de activitati al serviciului respectiv ,de regula,la sfarsitul anului cand se realizeaza centralizatoarele se fac si listingurile individuale,
in baza carora anul urmator comunica debitorilor, total suma in evidenta debit .

Alte discuții în legătură

Amenda judiciara ionu roman ionu roman Mi-a venit acasa o incheiere prin care mi se stabilea o amenda judiciara pentru faptul ca nu am trimis niste acte , respectiv un proces verbal, insa eu am ... (vezi toată discuția)
Salut ady30 ady30 am primit o citatie in care sunt instiintat ca am un dosar penal ca faptuitorsa ma prezint in data de 5 04 la politia ploiesti in caz de neprezentare se vor ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda!!! marianbrunetel marianbrunetel Ca sa va spun ce de pomina este sistemul asta roman juridic de asta o ducem asa rau.Acum 2 zile am fost in Bacau la un proces pe fond talharie eu fiind partea ... (vezi toată discuția)