avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatarea falsului in procesul civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatarea falsului in procesul civil

SC xxx a emis o adresa catre Politie (ca raspuns la o solicitare de informatii), iar acum inculpatul din acel dosar (care intre timp a si fost condamnat cu executare) solicita in civil constatarea falsului cu privire la acea adresa, sustinand ca ar contine informatii false care ar fi contribuit la condamnarea sa. (in fapt a fost condamnat pt ca a emis mai multe instrumente de plata fara acoperire).
Cererea lui este in civil pentru ca intre timp raspunderea penala s-a prescris (Parchetul a dat in NUP fata de semnatarii adresei pe motiv ca a intervenit prescripria faptelor). Actul a fost emis cu mai mult de 10 ani in urma.
Pot invoca prescriptia dreptului de a cere constatarea falsului invocand art. 9 alin 2 si art. 3 din Decretul 167/1958??
Intr-un astfel de caz vorbim de nulitate absoluta sau relativa?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:12, 3 Martie 2010
In cauza este vorba despre autoritatea de lucru judecat
de ce credeti ca ar fi autoritate de lucru judecat? dupa cum am spus, la plangerea penala s-a dat NUP pt ca fapta s-a prescris; falsul nu a fost cercetat sau dovedit in penal.
Daca va aflati in situatia prevazuta de
art 183 Cod procedura civila Daca partea care defaima inscrisul ca fals arata pe autorul sau complicele falsului,
instanta poate suspenda judecata pricinii,inaintand inscrisul procurorului impreuna cu procesul-verbal ce se va incheia
cred ca aplicabil este art. 184 c.proc.civ. privind cercetarea falsului cand actiunea penala s-a prescris, dar tot nu inteleg in ce ar consta autoritatea de lucru judecat...
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
sxamo39_p, utilizator
Diferenta de opinie,permisa,prevazuta si neincadrabila ca si infractiune
Daca detineti probe temeinice in sustinerea falsului demarati procedura legal prevazuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bancile sunt institutii publice in sensul art 145 c.pen ? sxamo39_p sxamo39_p Buna ziua, imi puteti confirma daca bancile sunt institutii publice in sensul art. 145 C.pen, respectiv daca actele emise de acestea (contracte, adrese ... (vezi toată discuția)
Urgent ! procedua constatarii falsului in civil art 184 c.proc.civ. sxamo39_p sxamo39_p SC xxx a emis o adresa catre Politie (ca raspuns la o solicitare de informatii), iar acum inculpatul din acel dosar (care intre timp a si fost condamnat cu ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral alexandra22 alexandra22 buna seara!am si eu o intrebare daca se poate sa imi raspundeti....s-a deschis un proces civil de partaj reclamantul a invocat ca un contract de v-c este ... (vezi toată discuția)