avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediul de maternitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediul de maternitate

am inteles ca se poate face o cerere si ca firma este obligata sa-mi plateasca timp de minim 6 saptamani un cuantum de 15%, diferenta de la 85% din salariu ca sa fiu platita integral.
Si am mai inteles ca am dreptul la un salariu mediu unitate tot in baza unei cereri dupa ce nasc.
Este adevarat?
Toate aceste lucruri am citit ca sunt prevazute in contractul de munca colectiv unic national si ca orice firma trebuie sa-l respecte indiferent de cati angajati are, dar ca, intradevar, daca are sub 21 de angajati nu e obligatoriu sa aiba un contract de munca colectiv al ei si si daca ar avea trebuie sa contina minim ce prevede contractul national nicidecum mai putin.
Daca va pricepeti si stiti ca am aceste drepturi va rog sa-mi raspundeti nu as vrea sa nu profit de ele, si asa sunt putine drepturi in Romania macar sa profitam de cele care sunt. :D
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
lavi_marcos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:29, 4 Martie 2010
CCM unic la nivel national

Art. 2. - (1) Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional cuprinde drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi ale salariaţilor cu privire la condiţiile generale de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi cele convenite în procesul de negociere.
Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Multumesc de raspuns, as vrea sa stiu totusi si despre acel salariu mediu unitate daca se acorda sau nu, ma rog daca sunt obligati sa ni-l dea daca facem cerere. va multumesc anticipat.
Da, aveti dreptul atat la compensatia de 15% cat si la salariul pt nasterea copilului (aceasta din urma fiind scutita de taxe)
Faceti cerere in care solicitati plata unui salariu mediu net si sunt obligati sa va raspunda.
Atasati si copie dupa certificat nastere copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul completare 15% / salariul bonus cf art. 51 si art. 66 din ccmunn 2007-2010 brotacel1 brotacel1 Buna ziua, Lucrez la o firma de 10 ani si momentan ma aflu in concediu prenatal de la 1 mai 2009. O data cu depunerea concediului prenatal am depus si ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus laura_recea laura_recea Firma unde lucrez sustine ca cererea atat a salariului mediu pe unitate ca bonus dupa nastere cat si recuperarea celor 15% din perioada prenatala nu au baza ... (vezi toată discuția)
Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)