A existat o conventie civila rezultata intre parti, sub forma unui inscris de mana fara autoritatea unui notar, prin care cele doua parti conveneau sa faca asociere in cadrul unei societati. In inscris era o mentiune prin care se spunea ca daca asociarea nu va mai avea loc fara a exista precizarea din a carui vina, inscrisul va putea deveni contract de imprumut. A fost o inselatorie, ca partea care trebuia sa aduca la notariat banii pentru asociere, nu s-a mai prezentat, ascunzandu-se si motivand apoi ca in drum spre notar i-a fost furata borseta cu banii.
Ajungand in instanta, acel inscris care nu avea semnatura persoanei fizice, ea fiind semnata numai si numai de persoana juridica (ele fiind una si aceeasi dar in acelasi timp cu drepturi si obligatii diferite, ca pentru pers. fizica respectiv juridica) , creanta a fost atribuita persoanei fizice.
Ce ar spune legea corect, intr-o astfel de situatie?
In final, am fost inteleasa. Deoarece pe acel inscris era numai semnatura persoanei juridice (a reprezentantului firmei, deci) . Un codicil prevedea transferul unor obligatii catre persoana fizica (fiind aceiasi persoana) dar lipsind semnatura pers. fizice.
Adica reprezentantul firmei ar fi luat o decizie in numele firmei si angajand in acelasi timp si persoana fiz. fara ca aceasta sa semneze separat. Si mie imi este greu sa explic. Dar-mite altcuiva sa inteleaga ...
Cesiunea de datorie in dreptul romanesc este interzisa, asa incat nu poate fi obligata o alta persoana - fizica sau juridica - sa plateasca datoriile contractate de catre o alta persoana cu care nu a incheiat nici un act in acest sens. De retinut, insa, obligatia pe care o are patronul unui SRL; el e obligat si cu bunurile proprii pentru datoriile firmei (daca nu ma insel eu).
Cazier fiscal
just.rain
Pt. infiintarea unui SRL cu asociati persoane fizice este necesar ca acestia sa depuna cazier fiscal sau judiciar? Am intrebat la ORC si m-au trimis la biroul ... (vezi toată discuția)