daca lucrurile stau asa cum spuneti, da, trebuie deschis un proces impotriva primariei pentru a clarifica situatia.Lucrurile sunt putin mai complexe decat apar, aveti nevoie de ajutor de specialitate si cooperarea primariei din localitate.In caz contrar, procesul poate dura foarte mult si in ceea ce priveste costul acestuia, onorariile avocatiale se calculeaza prin aplicarea unui procent valorii bunului (casei)pe care doriti sa-l obtineti.
va dorim succes
Nu sunteti foarte clara, deoarece va trebui sa raspundeti scurt si clar la urmatoarele intrebari:
1. acum cati ani a fost cumparat imobilul cu "chitanta de mana"?
2. socrul dvs. (mostenitorul cumparatorului) are trecut acest imobil in certificatul de mostenitor si in baza carui act este trecut acolo?
3. cine v-a spus ("ni s-a spus") ca "nu vi se poate face act de vanzare-cumparare"?
4. dupa moartea cumparatorului a mai locuit cineva in imobil, cine si cat timp?
5. De cat timp este primaria in posesia imobilului si in baza carui temei legal?
Dupa ce imi veti raspunde la aceste intrebari va voi putea raspunde si eu mai adecvat situatiei reale.
In orice caz, teoretic vorbind, exista atat posibilitatea unei actiuni in constatarea dreptului de proprietate, care se poate introduce in baza certificatului de mostenitor, a dovezii platii taxelor si a oricaror alte probe ce pot dovedi existenta dreptului de proprietate, cat si a unei actiuni in revendicare a proprietarului neposesor (dvs.) impotriva posesorului neproprietar (primaria sau oricine altcineva). In situatia celei din urma actiuni, pot aparea diferite aparari ( incepind cu invocarea unor exceptii) din partea primariei, pe care va trebui sa le inlaturati si sa le combateti eficient. Tot in principiu, daca nu a intervenit prescriptia dreptului dvs. prin uzucapiune in favoarea primariei (destul de greu de crezut din ce spuneti, dar...) si nici nu exista un alt titlu valabil in baza caruia aceasta sa poata opune un drept al sau, atunci ar trebui sa nu aveti probleme.
O hotarare judecatoreasca in constatarea dreptului de proprietate asupra imobilului ar tine loc de act de proprietate si nu ar mai fi nevoie de niciun alt act ("de vanzare-cumparare"). De altfel nu va poate vinde decat proprietarul imobilului care, din cate spuneti, este chiar socrul dvs.
Va sfatuiesc sa va angajati un avocat care va sti ce are de facut.
Eu, in concluzie, va sfatuiesc sa incercati initial o actiune in constatare care, daca va fi admisa de instanta, va va aduce un titlu valabil, iar in baza lui sa cereti evacuarea posesorului din imobil.
Se poate merge si pe calea unei actiuni in revendicare, in care sa utilizati ca titlu actul de mana si plata impozitului ca dovada a posesiei sub nume de proprietar...dar eu asi incerca mai intai prima varianta.