avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Facilitati pentru somerii care se angajeaza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Facilitati pentru somerii care se angajeaza

Buna ziua!

Imi puteti spune, va rog, care sunt facilitatile de care beneficiaza somerii care isi gasesc un loc de munca in perioada in care sunt in somaj. Eu stiu ca pot beneficia de o suma echivalenta a 30% din valoarea indemnizatiei de somaj, dar nu stiam nimic despre faptul ca persoana in cauza nu ar trebui sa fi fost angaj in ultimii doi ani in firma noastra.

Multumesc.
Vedeti ordonanta publicata zilelastea in M.Of.
Raspunsul il gasiti aici:
Legea 76/2002 Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

Din cate stiu eu,de aceasta suma beneficiaza somerii care se angajeaza cu CIM pe o perioada mai mare de 12 lui sau nedeterminat.
dvs. vorbiti probabil de beneficiile angajatorilor care angajeaza someri, nu de beneficiile somerilor care se angajeaza...daca da, tocmai s-au discutat si publicat unele reglementari noi in materie.
OUG nr. 13/2010 a fost publicata luni in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 136. Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si diminuarii somajului prevede acordarea acestei facilitati numai celor care angajeaza persoane provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de minimum 3 luni premergatoare deciziei de angajare, indiferent de tipul contractului. De asemenea, o alta conditie impusa prevede ca intre angajatori si angajatii din randul somerilor nu trebuie sa existe raporturi de munca, in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj, facilitati angajator seitanirina seitanirina buna ziua, am cateva intrebari la care raspunsul nu-mi e f clar, astept cu multumiri anticipate cateva lamuriri sunt in somaj din 28.11.2009 (am avut trei ani ... (vezi toată discuția)
Angajare PETRUPOMPILIU PETRUPOMPILIU Sunt somer. As dori sa ma angajez la o firma la care am mai lucrat in ultimi doi ani ,pot? ce facilitatii am? (vezi toată discuția)
Revenirea din somaj in campul muncii bnico bnico Buna seara. Am si eu o intrebare. Am inteles de la cineva ca daca revii in campul muncii din somaj, primesti ceva plati de la stat. Stie cineva ceva despre ... (vezi toată discuția)